Βροχή πέφτουν οι ερωτήσεις στα νομικά επιτελεία μεγάλων εμπορικών κέντρων που βρίσκονται εκτός των περιοχών όπου το Υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει την απελευθέρωση του ωραρίου όλες τις Κυριακές του χρόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Οι εμποροϋπάλληλοι είχαν επανειλημμένα στηλιτεύσει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τα περί τόνωσης της εμπορικής κίνησης στα ιστορικά κέντρα πόλεων και στις τουριστικές ζώνες νησιών, με παράλληλη προστασία των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Όπως είχαν τονίσει σε δεκάδες ανακοινώσεις τους, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσαν εύκολα να προσφύγουν στο ΣτΕ, πατώντας πάνω στο ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, και να πετύχουν έτσι το άνοιγμά τους και την Κυριακή, εξέλιξη που σε αρκετές περιπτώσεις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν επιπλέον ώρες χωρίς την καταβολή χρημάτων και με τον φόβο της απόλυσης σε περίπτωση διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή των μεγάλων εμπορικών κέντρων αναμένεται να δημιουργήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης και έρχεται να προστεθεί στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών καταστημάτων. Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα δήλωσε ότι «θα αξιολογήσουμε το μέτρο, θα το εκτιμήσουμε και θα αποφασίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα για την αποτελεσματικότητά του».

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις της ΟΙΥΕ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκατοντάδες πολίτες και εργαζόμενοι στο εμπόριο τάχθηκαν κατά του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στην απεργία ξεπέρασε το 90% και τα περισσότερα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας παρέμειναν κλειστά, με εξαίρεση κυρίως αυτά που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους και μεγάλες αλυσίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης