Πόσες φορές δεν έχει τύχει να είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο και να κάνουμε άσκοπα κύκλους στον δρόμο, ψάχνοντας συγκεκριμένο προορισμό;

Τα φανάρια με «ταυτότητα» έρχονται τώρα να βάλουν τέλος στα επιπλέον χιλιόμετρα, στη σπατάλη χρόνου και βενζίνης, και κατ’ επέκταση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας με καυσαέρια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια απλή και πρακτική πρόταση του συγκοινωνιολόγου – περιβαλλοντολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, που αφορά στην αρίθμηση των σηματοδοτών και η οποία «υιοθετήθηκε» από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτο Σιμόπουλο.

Μάλιστα, η πρόταση αναμένεται σύντομα να λάβει «σάρκα και οστά» στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη, πιλοτική φάση προβλέπεται να τοποθετηθούν 385 μικρές, κίτρινες, πινακίδες αριθμημένες πάνω από τα φανάρια σε κεντρικούς κόμβους, καθώς επίσης σε επεκτάσεις ανατολικά και δυτικά της πόλης.

«Η ιδέα έχει ως εξής: βρίσκομαι σε μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη και δεν γνωρίζω πώς ακριβώς να πάω στο σημείο που επιθυμώ. Ρωτάω περαστικούς και συνήθως μου λένε στρίβεις στο πρώτο, δεύτερο ή στο τρίτο φανάρι ή μου δίνουν ως σημείο αναφοράς κάποιο κτήριο. Αναγκαστικά κάθομαι και μετράω φανάρια ή βλέπω κτήρια -που δεν τα γνωρίζω-, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, αλλά και πολλές φορές να χάνω το μέτρημα και κατά συνέπεια τον δρόμο. Αντ’ αυτού θα μπορούσαν να πουν “στρίβεις από το φανάρι με το νούμερο 77″» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κωνσταντινίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρίθμηση των φαναριών στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με το «0». Στόχος είναι να μπουν τα πρώτα νούμερα στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια ο κάθε δήμος να δημιουργήσει το δικό του πλέγμα. «Οι πινακίδες είναι μια λύση για το κυκλοφοριακό απλή, φθηνή, ενταγμένη στο πλαίσιο της εποχής, με υψηλή πολλαπλασιαστικότητα» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μια πρώτη «πρόβα» των αριθμημένων φαναριών έγινε στην Καλαμαριά, όπου την προσεχή Κυριακή, στις 12.00, θα παρουσιαστεί η ιδέα σε εκδήλωση με τίτλο «Φανάρια με ταυτότητα… για να μην οδηγούμε στα τυφλά» στο θεατράκι «Χηλής».

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης