Πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ για τη Συρία ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο επαφών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ζητήσει πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ για τη Συρία – για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Συρία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πρόκλησης» δήλωσε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία πολέμησε εναντίον απειλών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του ISIS για τουλάχιστον εννέα χρόνια και είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ της οποίας οι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μαρτυρικά, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 3,6 εκατ. πρόσφυγες. Ζητούμε από το ΝΑΤΟ πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της Τουρκίας», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.

«Ένας σύμμαχος, και γειτονική χώρα, δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης για προσωπικό της κέρδος, το οποίο δεν δικαιούται. Δεν θα το επιτρέψουμε», επισήμανε ο Ερντογάν. 

«Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη στις συγκρούσεις και την ανθρωπιστική τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Οι σύμμαχοί μας οφείλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία χωρίς διακρίσεις και πολιτικές προϋποθέσεις», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Στόλντενμπεργκ  επεσήμανε την «κοινή πρόκληση» των μεταναστευτικών ροών και των ροών προσφύγων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας πως απαιτούνται «κοινές λύσεις».

«Καλωσορίζω λοιπόν τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι η κατάλληλη πορεία προς το μέλλον μπορεί να βρεθεί. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του. Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και διερευνάμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης