Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ στο τυχερό παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, ως ισοδύναμο στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Το ΚΙΝΟ αναμένεται να απορροφήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση​

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της στήλης από τα 50 στα 55 λεπτά του ευρώ, επισημαίνοντας ότι επαρκεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη μη εφαρμογή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια, ωδεία, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ. Εκτιμάται, μάλιστα, πως θα φέρει διπλάσια έσοδα από τα προσδοκώμενα (230 εκατ. ευρώ), με τον τελικό λογαριασμό να διαμορφώνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Πράσινο φως από τους θεσμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεσμοί φέρεται να έχουν κάνει αποδεκτό το συγκεκριμένο μέτρο έναντι της επιβάρυνσης με ΦΠΑ 23% της ιδιωτικής παιδείας, αλλά αυτό θα φανεί, εάν όχι σήμερα, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επίσης, παρά τις σχετικές αντιδράσεις, δεν αναμένεται να προκύψουν νομικά κωλύματα από τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη παρατάθηκε με τροπολογία η προθεσμία υπαγωγής των υπόχρεων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων σε καθεστώς ΦΠΑ έως και τις 16 Νοεμβρίου. Ο λόγος που κατατέθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία είναι για να είναι και νομικά καλυμμένοι οι υπόχρεοι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, καθώς οι διατάξεις νόμου οι οποίες προβλέπουν επιβολή ΦΠΑ 23% δεν έχουν καταργηθεί αλλά παραμένουν ενεργές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης