Το πρόγραμμα κατάρτισης «Μαγειρική» για κρατούμενους παρουσίασαν σήμερα στη φυλακή Τρικάλων από κοινού ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχης Φυτράκης και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε δεκαεπτά κρατούμενους με διάρκεια 350 ωρών, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον φθινόπωρο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων μαγειρικής στους κρατούμενους έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την αποφυλάκιση. Παράλληλα εξασφαλίζεται η δημιουργική τους απασχόληση κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 266 ώρες πρακτικών εφαρμογών, 36 ώρες συμβουλευτικής και 48 ώρες με υποστηρικτικά μαθήματα.

Κατά την παρουσίαση ο κ. Ευτ. Φυτράκης τόνισε τη σημασία τέτοιων δράσεων για την σωφρονιστική πολιτική, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί το πρώτο βήμα με προοπτική να υπάρξουν πολλά περισσότερα. Ήδη, άλλωστε, αντίστοιχα προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα στη φυλακή Δομοκού (για «ψυκτικούς-υδραυλικούς») και Χανίων (για μάγειρες).

Η κατάρτιση και η απασχόληση των κρατουμένων αποτελούν σταθερά σημεία για μια φυλακή με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η υποστήριξη της επανένταξης αποτελεί σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αντεγκληματικής πολιτικής. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί δείγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης