Χωρίς την παρουσία δικηγόρου ξεκίνησε η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis. Το αίτημα του κ. Μανιαδάκη να εξεταστεί από τους βουλευτές της Προανακριτικής επιτροπής παρουσία του δικηγόρου του αποσύρθηκε ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι ο κ. Μανιαδάκης είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας εξέφρασε την έκπληξή του για την τοποθέτηση του Θ. Πλευρη. «Εκπλήσσομαι. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα. Ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι» Στη συνέχεια ο Θ. Πλεύρης τον ρώτησε: «Και η Τουλουπάκη;». «Φυσικά», απάντησε ο Σπ. Λαππας.

Την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης», είπε ο Β. Κεγκερογλου, ενώ  ο Ν. Καραθανασοπουλος ανέφερε: «Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ελληνική Λύση.

Ο δικηγόρος του Μανιαδάκη επιχειρηματολόγησε γιατί πρέπει ο πελάτης του να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας. Κύριος λόγος, είπε, είναι το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεσή του

«Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ηταν οι πιέσεις για τον κ.Γεωργιάδη τον κ.Σαμαρά τον κ.Στουρνάρα τον κ.Λοβέρδο τον κ.Βενιζέλο. Μου έδειχναν δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το δέσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών ειναι έκνομες.

Κάποια στιγμή πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ενα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και καταθέταμε. Εκει μου είπαν “Πρεπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”. Κυρίως με πίεζαν για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ.Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η Εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της.

Έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μην φοβάμαι καθώς οι κ Σαμαράς και Άδωνις δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Άδωνι Γεωργιάδη. Μου ασκούσαν  έντονες πιέσεις. Για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του Ντοκουμέντο και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν! Μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω.

Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό.

Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο.

Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δις ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Ινδονησία Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς.

Θέλω να ξεκαθαρίσω:

Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Έχω αδίκως γι’ αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός ότι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση.

Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κυρία Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητά μου στον χώρο της Υγείας ξεκίνησε επί υπουργίας Σαλμά. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει τη ζωή τη δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχεση με τον Λοβέρδο.

Επί Λοβέρδου δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος στο υπουργείο. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος.

Εγώ αποφάσισα να συνεργαστώ με τη Δικαιοσύνη. Η Ράικου άρχισε έλεγχο σε βάρος μου το 2017. Δηλαδή πριν την Τουλουπάκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης