Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν τα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που εξαρθρώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι συνολικά 45 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος, μετά την άσκηση των προβλεπόμενων ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν τμηματικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Όπως έγινε γνωστό, το δίκτυο των αρχαιοκάπηλων -ένα από τα μεγαλύτερα που αποκαλύφθηκαν στη χώρα μας- είχε έδρα τη Χαλκιδική και διατηρούσε αντιπροσώπους σε συνολικά 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Οι αστυνομικές αρχές, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, συνέλαβαν τελικά 45 μέλη του δικτύου και κατέσχεσαν έναν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό που βρισκόταν στα χέρια τους, αποτελούμενο από περίπου 10.000 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πληθώρα άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.

Ως «ιθύνων νους» της εγκληματικής ομάδας κατηγορείται ένας 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης, στον οποίο κατέληγαν τα αρχαία αντικείμενα. Αυτός, με τη σειρά του, τα αξιολογούσε και τα διοχέτευε είτε σε ιδιώτες συλλέκτες είτε σε οίκους δημοπρασιών στις Η.Π.Α., στη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Τα περισσότερα μέλη της σπείρας ήταν τα λεγόμενα «ψαχτήρια», δηλαδή έκαναν λαθρανασκαφές σε αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα που θα παρέδιδαν στον αρχηγό. Μεταξύ αυτών ήταν συνταξιούχοι, ιδιωτικοί και δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Oι «φακές», το «λαρισάκι» και το «φιλιππάκι»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης