Η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας εντείνεται καθημερινά από τις διακομιδές των ασθενών με Covid- 19. Ήδη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 678 ενώ μόνο χθες οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ήταν 60. Νοσοκομεία ξεκινούν εφημερία χωρίς να διαθέτουν καμία άδεια κλίνη ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους να βρεθεί ένα κρεβάτι στην εντατική για να μεταφερθούν. Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία και στη Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες κλίνες στις εντατικές να έχουν σχεδόν εξαφανισθεί.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών» είπε στο Open TV, o πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, με την Ελένη Αντωνιάδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» να συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι φορτωθήκαμε. Περιμένουμε ότι θα είναι πιο δύσκολα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου έχουν γεμάτες ΜΕΘ και θα χρειαστεί να ανοίξουν νέες κλίνες εντατικής θεραπείας για να υποδεχθούν νέους ασθενείς. Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δείχνει πάντως να εντείνεται και από τις διακομιδές που γίνονται καθημερινά από τη Δυτική Μακεδονία, όπου τα νοσοκομεία με τη σειρά τους είναι υπερπλήρη.

Εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που υπάρχει στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση έκανε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, αλλιώς, σύμφωνα με το νόμο υπάρχει το δικαίωμα της επιστράτευσης. Μάλιστα, δόθηκε 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους ιδιώτες γιατρούς, η οποία έληξε, με μόλις 50 γιατρούς να δείχνουν ενδιαφέρον από τους συνολικά 200 που χρειάζεται επειγόντως το ΕΣΥ.

Κικίλιας: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε χθες σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, με σκοπό την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν χαμηλή, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα, όπως: ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που καλούνται να υπηρετήσουν, κάποιοι γιατροί θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη ενώ γίνεται λόγος και για διευκρινίσεις στις συμβάσεις τους.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το βράδυ του Σαββάτου, επισκέφθηκε εκτάκτως το νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου δίνεται μεγάλη μάχη κατά του κορωνοϊού, με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί, τονίζοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι «πάνω απ΄ όλους και από όλα». Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για βοήθεια με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιστράτευση.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: 

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα (εννοεί χθες Σάββατο) εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη.

»Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Πώς μπορεί να γίνει η επιστράτευση των γιατρών

Το Σύστημα Υγείας χρειάζεται επειγόντως 200 έμπειρους γιατρούς, όπως Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Οι 50 ιδιώτες γιατροί που έδειξαν ενδιαφέρον δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη των γιατρών, οι οποίοι θα χάσουν τα χρηματικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Οι γιατροί λοιπόν που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση, χωρίς προβλήματα υγείας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ορίζει ο νόμος, η αστυνομία θα παραδώσει το φύλλο της επιστράτευσης στους γιατρούς, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στους ιατρικούς συλλόγους. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιαστούν την ώρα και την ημερομηνία που θα αναγράφεται στο φύλλο, στο νοσοκομείο αναφοράς.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης