Πριν το 2015 η απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014, 20:02
Πριν το 2015 η απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας που στρέφονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζος, ήταν αρκετά σκληρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν από την έκδοση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ανέφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Ακόμη, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα ούτε και κερδοφορία. Συγκεκριμένα, η επίμαχη μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65% αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακόμη τόνισε ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε με τη σειρά του ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».

Ακόμη, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι, ο κ. Ρίζος παρατήρησε: «Δηλαδή, θα έρθει ο ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;» Και προσέθεσε ο πρόεδρος τους ΣτΕ: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014, 20:05