Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Πέμπτη, ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών όπως αυτός προβλέπεται από τον νόμο 4030. Ειδικότερα:

α) Αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι οι υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και όχι η πολεοδομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Η έγκριση δόμησης ισχύει για ένα ένα έτος για κτίρια συνολικής επιφανείας 2.000 τ.μ. και για δύο έτη για μεγαλύτερα κτίρια.

γ) Η έγκριση δόμησης ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες εντός 5 ημερών και χορηγείται μοναδικός αριθμός κατασκευής. Στη συνέχεια χορηγείται άδεια δόμησης εντός 2 ημερών από την υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών.

δ) Ο έλεγχος της κατασκευής σε διαφορετικά στάδια θα πραγματοποιείται από ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι ανήκουν στο Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, με τη δαπάνη να βαρύνει τον ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ε) Η σύνδεση της νέας οικοδομής με τα δίκτυα κοινής ωφελείας προϋποθέτει αυτοψία από Ελεγκτή Δόμησης.

Καθώς ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί το αρμόδιο όργανο για τους ελέγχους, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, εξήγησε πως θα γίνεται μια «προσωρινή σύνδεση, διάρκειας δύο μηνών για τις νέες οικοδομές με τα δίκτυα κοινής ωφελείας».

Από την 1η Μαΐου, οπότε αναμένεται να έχει συγκροτηθεί το νέο ελεγκτικό σώμα, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον νέο νόμο διαδικασία.

Να σημειωθεί πως οι εξετάσεις για τους μηχανικούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την άδεια Ελεγκτή Δόμησης έχουν οριστεί για τις 12 Μαρτίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης