«100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο – Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)» είναι το σύνθημα του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου στις 20.30 θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεχωρίζουν οι εξής εκδηλώσεις:

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, στις 9 μ.μ.: «Οταν σφίγγουν το χέρι». Αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Κίτρινα Ποδήλατα, Ζωή Παπαδοπούλου.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις Κεντρική Σκηνή, στις 11 μ.μ.: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Κορακάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, στις 9.30 μ.μ.: Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη και Ασπασία Στρατηγού. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Στο χώρο θα δεσπόζει μεγάλη έκθεση με τίτλο «100 χρόνια, Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση». Για το περιεχόμενο της έκθεσης έχει χρησιμοποιηθεί και υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Μέσα από εικόνες, χρονοδιαγράμματα και παρουσιάσεις στοιχείων θα ξετυλίγονται η περίοδος από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, η Επανάσταση, οι τεράστιες κατακτήσεις και προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ανατροπές και τα σημερινά καθήκοντα των κομμουνιστών.

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ψηφιακή – διαδραστική έκθεση, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο…».

Και τις τρεις μέρες, στο Στέκι του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης – Συλλογή Κωστάκη.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στο «Μικρόκοσμο», από τις 19.00 έως τις 22.30 θα λειτουργούν «4 γωνιές» δραστηριοτήτων. Τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις τρεισήμισι ώρες. Οι «γωνιές» που θα λειτουργούν είναι: Αθλητισμού, Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης.

Στο χώρο των ΑΕΙ – ΤΕΙ, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο κουίζ ερωτήσεων με θέμα: «Μαθαίνουμε για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Θα υπάρχει ακόμα χώρος ενάντια στα ναρκωτικά με πλούσιες δραστηριότητες κατά το τριήμερο (ανάμεσά τους κι ένα πολύ ενδιαφέρον escape room), καθώς και περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00: «Όταν σφίγγουν το χέρι». Αφιέρωμα σε τραγούδια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα παραστεί και θα το παρακολουθήσει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Κίτρινα Ποδήλατα, Ζωή Παπαδοπούλου.
23.00: Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00: Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη.
22.15: Ρεμπέτικο γλέντι, Ο Τζώρτζης και το «Ανηφόρι».
23.30: Γλέντι με τον Κώστα Μακεδόνα.
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
20.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Faitherhe (8ο ΓΕΛ Αθηνών), NOC (5ο ΓΕΛ Γλυφάδας), Maloo (1ο ΓΕΛ Υμηττού), Final, Αιθεροβάμων και Δύσληπτος (1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, 3ο ΓΕΛ Νίκαιας).
20.45: Workshop ενάντια στο φασισμό: «Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού». Συμμετέχουν ο Πάνος Ζάχαρης, σκιτσογράφος, και οι Γιώργος Σκουρλής (Atek) και Spent1, καλλιτέχνες γκράφιτι.
21.00: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
22.15: Συναυλίες με τους Rebellion Connexion και Φρανκ, Death South Dealers, Mother of Millions, Pulse R, Sober on Tuxedos.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.45: Θεατρική παράσταση «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Ριντ, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ και την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι, ζωγραφιστό κολάζ «Αθλητισμός για όλους».
19.30: Αθλοπαιδιές. Ομαδικά παιχνίδια για παιδιά και γονείς!
20.00: Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
20.15: Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού.
20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο του Γιώργου Ταρουνά.
ΧΩΡΟΣ ΑΕΙ- ΤΕΙ
19.00: Συζήτηση: «Αντικομμουνισμός, η επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. “Πυροβολούν το παρελθόν, για να σκοτώσουν το Μέλλον”». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Συμμετέχουν οι Μπεάτα Καρόν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, και Μιχαήλ Μπελάγεφ, Γραμματέας της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) – Ρωσία.
ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ
20.00: Εκδήλωση – Συζήτηση: «Από γενιά της ευελιξίας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, να γίνουμε η γενιά της Ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής. Θα γίνουν παρεμβάσεις από νέους συνδικαλιστές.
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
19.00: Συναυλία με τους «The Worksongs project»
20.00: Συζήτηση: «Ο διεθνής αντίκτυπος της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Οργανώσεων Νεολαίας από άλλες χώρες.
ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19.00: Τουρνουά πινγκ πονγκ για μικρές ηλικίες.
20.00: Αγώνας σκάκι σιμουλτανέ με τον GM Γιάννη Νικολαΐδη.
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30: «Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του…». Αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος, Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πάνος Μπούσαλης.
23.00: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Κορακάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00: Κεντρική συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
21.30: «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
23.15: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
19.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: V45 (vforfive) (Γλυφάδα), Τρεις και η Κούκου (Μουσικό Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, 1ο ΓΕΛ Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Καματερού).
19.30: Παιχνίδι «απ’ όλα…» με ερωτήσεις γνώσεων, παντομίμα, κρυμμένες λέξεις, τραγούδι κ.ά.
20.00: Αντιπολεμικό μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές.
20.30: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
21.00: Συζήτηση: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου…». Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
22.00: Συναυλία με την μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ (ΚΕΘΕΑ – ΣΤΡΟΦΗ).
22.30: Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή.
23.15: Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.30: Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών (Σ. Προκόφιεφ, Ντ. Σοστακόβιτς, Α. Χατζατουριάν, Σβιρίντοφ) από νέους μουσικούς.
20.00: Εκδήλωση – Συζήτηση: «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην τέχνη και τον πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων. Ζωγραφική με σφουγγάρι και δαχτυλομπογιές.
19.30: Διαδραστικό παιχνίδι «Δώσε μου το χέρι σου!» από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με οδηγό τη μουσική τα παιδιά μαθαίνουν για την αλληλεγγύη.
20.30: «Το σύννεφο της Ανατολής». Μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Τρομπετίνι.
21.30: «Το μαγικό καραβάκι», με την τεχνική Sand art από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre».
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
20.30: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Ο κόσμος που θέλουμε υπήρξε… Ελάτε να τον ξαναφτιάξουμε!»
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
19.30: Συζήτηση: «Αλληλεγγύη στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης». Θα μιλήσει μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Παλαιστίνης και της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στην Αθήνα.
ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
20.00: Τουρνουά σκακιού Μπλιτς
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.30: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.
21.30: Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη και Ασπασία Στρατηγού. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30: Γλέντι με τις Smyrna.
22.30: Ποντιακό γλέντι. Ηλίας Υφαντίδης (λύρα), Παναγιώτης Κοπαλίδης και Νώντας Κυργιάκης (νταούλι). Συμμετέχουν οι χορευτικοί όμιλοι της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής.
23.30: Λαϊκό γλέντι με τη Γλυκερία.
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
18.45: Βράβευση νικητριών ομάδων του 4ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
21.30: Συναυλία με τον George Zervos.
23.00: Συναυλία με τους Imam Baildi.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.00: «Θεσσαλικός Κύκλος» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Κώστα Βίρβου, από τις πολιτιστικές ομάδες του ΠΑΜΕ.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Εργαστήρι κατασκευών και «Ταξιδεύοντας με το Σπούτνικ!». Διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Φτιάχνουμε τους πυραύλους μας, γινόμαστε οι ίδιοι αστροναύτες και ταξιδεύουμε ανάμεσα στους πλανήτες εξερευνώντας το Διάστημα…
19.30: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.
21.30: «Θησέας», Παράσταση κουκλοθεάτρου από το θίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης, με την τεχνική black light.
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
19.00: Θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες» από παιδική θεατρική ομάδα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της ‘Αλκης Ζέη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης