Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους λόγω κορωνοϊού, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, η σχετική λίστα μεγάλωσε σημαντικά. 

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως από σήμερα, Τετάρτη, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στα εξής μέρη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– καταστήματα λιανικής

– γραφεία και υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες)

– ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– δημοτικά καταστήματα

– καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ.)

– κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Παράλληλα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

– ΜΜΜ

– ταξί για επιβάτες και οδηγούς

– σούπερ μάρκετ

– ασανσέρ

– καταστήματα εστίασης (για εργαζόμενους).

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, αλλά προληπτικά για το συλλογικό καλό.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Τι συμβαίνει με τις εκκλησίες 

Όσον αφορά στις εκκλησίες, είναι εκτός λίστας, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, υπάρχει μία ανησυχία, με τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Αρχιεπισκοπές τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τη δημόσια υγεία εντός των ναών. 

Η σωστή χρήση της μάσκας

– Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.

– Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά.

– Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.

– Απορρίψτε τη μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.

– Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια τη σιδερώνετε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης