Με το κομπιουτεράκι στο χέρι και την αίτηση συνταξιοδότησής τους στην άκρη του γραφείου βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν το τελικό ύψος του βοηθήματος που θα λάβουν για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου στο Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης καθορίζει το ύψος του εφάπαξ – Βοήθημα τριών ταχυτήτων για τους δημοσίους υπαλλήλους​

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, γι’ αυτό και οι διαφοροποιήσεις στα τελικά ποσά είναι σημαντικές. Ήδη οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για εφάπαξ… τριών ταχυτήτων για περίπου 28.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα μέχρι τα τέλη του 2014.

Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού παραμένει… μυστήριο για όσους υπέβαλαν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, ενώ «εξασφαλισμένοι» θεωρούνται αυτοί που πρόλαβαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις συνολικά κατηγορίες του εφάπαξ η οποία αναμένεται να λάβει ακέραιο το βοήθημα (μέση παροχή στα 29.000 ευρώ). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μειώσεις για τις υπόλοιπες δύο θα κυμανθούν μεταξύ 20% και 50%.

Οι τρεις κατηγορίες του εφάπαξ στο Δημόσιο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περικοπή του βοηθήματος, το οποίο χορηγείται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, θα επέλθει μετά την εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και με βάση τα έσοδα από τις εισφορές των υπαλλήλων του Δημοσίου και τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων.

Σε αντίθεση με την πολιτική που ίσχυε στον υπολογισμό του βοηθήματος, πλέον το ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ τα οποία θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι το χρονικό διάστημα που εργάζονταν στο Δημόσιο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
“Τσεκούρι” 50% στο εφάπαξ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 08:40

Η ώρα του εφάπαξ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, 10:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης