Σε  εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για το «σφράγισμα» των Ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο από τη συνοριοφυλακή με τη συνδρομή των ανδρών του στρατού αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί  να θωρακίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να ανακόψει τις ροές παράνομων μεταναστών που δείχνουν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, υψώνοντας μεταξύ άλλων και συρματοπλέγματα σε γνωστά περάσματα των παράνομων διακινητών στον Έβρο και με περισσότερες μικτές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όλο σχέδιο επιβλέπει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε περιοδεία στον Έβρο.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, άνδρες του στρατού επιχειρούν, ήδη από την περασμένη Πέμπτη, μαζί με τη συνοριοφυλακή για την «αναχαίτιση» μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και διακινητών στην περιοχή.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποίησε νυχτερινή περιπολία στις όχθες του ποταμού, επιθεωρώντας την εφαρμογή του σχεδιασμού για τα μέτρα θωράκισης με τη συνεργασία στρατού και αστυνομίας. Το Σάββατο κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το «σφράγισμα» των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο και στη Θράκη. Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ψηφίστηκε την  περασμένη Παρασκευή, θεσμοθετείται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον εθνικό συντονιστή.

Η αποστολή του συγκεκριμένου φορέα, όπως ανακοινώθηκε είναι η άσκηση συντονισμένου ελέγχου και η επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας.

Οι «δυνάμεις αποτροπής» στον Έβρο αναμένεται να στελεχωθούν με επιπλέον 400 συνοριοφύλακες, οι οποίοι πρόκειται να αναπτυχθούν στην παρόχθια περιοχή τον προσεχή Μάρτιο.  

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, μια δεύτερη ζώνη έχει ενεργοποιηθεί στην Εγνατία Οδό, όπου δυνάμεις της αστυνομίας θα περιπολούν, ενώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση – τρία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης – θα δέχονται όσους συλλαμβάνονται.

Ακόμα η κυβέρνηση εξετάζει και την επέκταση του φράχτη της Ορεστιάδας σε σημεία της όχθης του ποταμού που η μορφολογία του εδάφους δεν θα το καθιστά ευάλωτο στις πλημμύρες.

Νευρικότητα στην απέναντι πλευρά

Όπως έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπήρξαν τουλάχιστον δύο κρούσματα πυροβολισμών στον αέρα από τις τουρκικές όχθες του Έβρου το τελευταίο διάστημα.

Τα περιστατικά αυτά, συνέβησαν κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των ενισχυμένων μέτρων επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Από τις ελληνικές Αρχές πάντως, ερμηνεύονται ως νευρικές κινήσεις αντιπερισπασμού από την απέναντι πλευρά, με κάποιους να αποδίδουν τους πυροβολισμούς σε Τούρκους στρατιώτες και άλλους σε διακινητές μεταναστών. Επίσης στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως τα κρούσματα αυτά αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά.

«Αιφνιδιάστηκαν και πυροβολούν»

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αυτά περιστατικά πυροβολισμών καταγράφηκαν στις περιοχές του Σουφλίου και των Φερών, με τοπικούς παράγοντες να κάνουν λόγο για σπασμωδικές κινήσεις  Τούρκων στρατιωτών στη θέα των κοινών περιπόλων στην ελληνική όχθη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς ανέφερε ότι τα νέα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητα για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, έπειτα και από τα απανωτά κρούσματα παραβατικών και ακραίων περιστατικών από μετανάστες το τελευταίο διάστημα. 

Θερμικές κάμερες ανιχνεύουν τις κινήσεις στα σύνορα 

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί  αγκαθωτό συρματόπλεγμα μήκους 6 χιλιομέτρων σε γνωστά μονοπάτια που χρησιμοποιούν ομάδες μεταναστών μετά το πέρασμα του ποταμού, υπό την καθοδήγηση των κυκλωμάτων διακινητών.

Επίσης στα συγκεκριμένα περάσματα περιπολούν σε μόνιμη βάση κοινά κλιμάκια στρατού και αστυνομίας, με τη χρήση θερμικών καμερών που ανιχνεύουν κινήσεις στο σκοτάδι. Σημαντικό είναι και το έργο δύο στρατιωτικών μεραρχιών, (12η και 16η) οι οποίες συνδράμουν παράλληλα με εναέρια μέσα επιτήρησης της συνοριακής γραμμής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης