Τη «βόμβα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ιδιώτες προς το Δημόσιο επιδιώκει να αφοπλίσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Για το μέτρο των 100 δόσεων η Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση του ποσού ελάχιστης δόσης για τους οφειλέτες από τα 50 στα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή, όσοι διαθέτουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 μπορούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση τους ή σε τμηματική ρύθμιση τους διαγράφοντας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ακόμη και το 50% της συνολικής οφειλής. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενοι Φόροι, Μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Ακόμη η ελάχιστη δόση, για όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν χρέη που έχουν λήξει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ορίζεται στα 20 ευρώ.

Αναλυτικά η ρύθμιση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κα Βαλαβάνη:

– Η ελάχιστη δόση μειώνεται από 50 σε 20 ευρώ

– Οι 100 δόσεις ισχύουν για όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής

– Το όριο του 1 εκατ. ευρώ καταργείται για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση. Δηλαδή όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις.

– Παρέχεται «κούρεμα» 50% στο κεφάλαιο για χρέη έως 31-12-2013. Εξαιρούνται χρέη από ΦΠΑ από ΦΑΠ ή παρακρατούμενους φόρους, από ΕΦΚ ή χρέη από τελωνεία (αφορά κυρίως μεγάλες οφειλές), σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή τμηματικά με μίνιμουμ το δεκαπλάσιο της κατώτατης δόσης (200 ευρώ).

– Οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία θα υπάγονται στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιτόκιο 0,25%.

– Σε οφειλέτες που εξοφλούν εφάπαξ τις οφειλές τους θα μηδενίζονται οι προσαυξήσεις.

– Για όσους επιλέγουν την αποπληρωμή σε 50 δόσεις, θα έχουν μείωση των προσαυξήσεων κατά 70%, ενώ όποιοι αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 50%.

– Εάν οφειλέτης δεν καταβάλει μία από τις συμφωνηθείσες δόσεις, σε διάστημα 12 μηνών, θα χάνει τη ρύθμιση.

– Στη νέα ρύθμιση υπάγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.

– Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και θα γίνονται δεκτές μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2015.

– Εάν κάποιος οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο) αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014, απαλλάσσεται για 12 μήνες. Εν συνεχεία, εφόσον έχει αποκτήσει εισόδημα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Πώς κουρεύεται η οφειλή κατά 50%

Για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και 31 Δεκεμβρίου 2013 και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλής (κυρίως φόρος εισοδήματος και Ειδικό Τέλος Ακινήτων) οι φορολογούμενοι έχουν μοναδική ευκαιρία να κουρέψουν την οφειλή τους έως και 50%.

Το «κούρεμα» γίνεται με δύο τρόπους.

Με εφάπαξ εξόφληση. Στην περίπτωση αυτή η εφορία θα σβήσει το 50% της οφειλής.

Με την πρώτη δόση να καταβάλλει πάνω από 201 ευρώ της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή ότι ποσό πληρώνει με την πρώτη δόση η εφορία θα το μετρήσει διπλά και θα το αφαιρέσει από τη συνολική οφειλή.

-Ακόμη καταργείται το αυτόφωρο για χρέη έως 5.000 ευρώ που αφορά 3.640.000 φυσικά πρόσωπα.

-Παραμένει για 30.000 φυσικά πρόσωπα και 17.000 νομικά πρόσωπα που έχουν υψηλότερες οφειλές.

Διαβάστε επίσης:

Βαλαβάνη: Μειώνεται στα 20 ευρώ η ελάχιστη δόση – Δυνατότητα κουρέματος των οφειλών κατά 50%, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015, 13:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης