Ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση του εξωτερικού τουρισμού οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας, καθώς από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από την 1η Ιουλίου προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί ελέγχους, υπό προϋποθέσεις, στους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έτσι ώστε να μη σημειωθεί ανεξέλεγκτη αύξηση αριθμού κρουσμάτων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι χώρες με τα κρούσματα θα χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία έτσι ώστε να επιλέγονται οι πτήσεις στις οποίες θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τα παραπάνω δεδομένα θα τοποθετούνται σε χάρτη στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στις «πράσινες» χώρες σε σύνολο 150 επιβατών θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι, στις «κίτρινες» τουλάχιστον πέντε με δέκα έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30, ενώ στις «κόκκινες» χώρες ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμα και στους μισούς επιβάτες της πτήσης.

Προκειμένου να εφαρμοστεί ωστόσο το παραπάνω επιχειρησιακό σχέδιο, αναμένεται να δημιουργηθούν 15 ομάδες κρούσης οι οποίες θα δρουν στα αεροδρόμια της χώρας με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο», και συγκεκριμένα με στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και ΓΓΓΠ. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πτήσεις που φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Άλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης