Μέχρι και το 18% φθάνουν οι μειώσεις τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που φέρνουν τα νέα μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να πετσοκόβεται κατά 9%​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το «ψαλίδι» αφορά 1 εκατ. συνταξιούχους. Η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ για τις νέες περικοπές στους συνταξιούχους κινήθηκε στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον». Ειδικότερα, σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση την Τρίτη ανέφερε ότι μπήκε «ταβάνι» προστασίας 18% για όλους τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών, καθώς σε ορισμένα ταμεία οι προσωπικές διαφορές αντιστοιχούν έως και στο 40% της σύνταξης. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως η πλειονότητα θα έχει απώλειες κατά μέσο όρο 9% και καθησύχασε πως δεν θα υπάρξει νέο «ψαλίδι» μετά το 2019. Όπως είπε, οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς θα αγγίξουν το 2019 το 1/3 των συνταξιούχων.

Η κα Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «ισορροπημένη» και «κοινωνικά βιώσιμη» την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό δείγμα είναι «ισορροπημένο», καθώς περιλαμβάνει «μέτρα καθαρής λιτότητας και θετικά αντίμετρα». «Η συμφωνία είναι κρίσιμη, εφόσον ανοίγει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και προδιαγράφει την έξοδο από τα μνημόνια» πρόσθεσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά παραδείγματα (Πηγή πινάκων: Ημερησία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης