Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει αρχίσει ήδη και σφυροκοπά τη χώρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένουμε τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω απο τα ~600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω απο τα ~300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο τα καιρικά φαινόμενα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω απο τα ~300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου. 

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ενδεικτικά ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 (Γράφημα 1) και μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 2).

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική:

Λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες ενδέχεται χιονοπτώσεις να κατέβουν για λίγη ώρα έως και τα πεδινά τμήματα σε υψόμετρο περίπου 150-200μ. και άνω σε δυτική – βόρεια Αττική ενώ πιθανό είναι να χιονίσει για λίγη ώρα εντός του λεκανοπεδίου και τα προάστια. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί με επικράτηση ηλιοφάνειας και μερικών νεφώσεων.Υποτροπή του καιρού αναμένεται από τα βόρεια μετά τα μεσάνυχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση και θα κυμανθεί από 2 έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χάρτης καιρικών συνθηκών για το Σάββατο (Πηγή: meteoclub)
 

Οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη:

Από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά / ημιορεινά και πεδινά τμήματα αλλά και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης προς τις βραδυνές ώρες. Οι άνεμοι από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης o κρατικός μηχανισμός 

Εν τω μεταξύ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς». Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη, ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα για τις επόμενες ημέρες 

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια και κατά περιόδους στην Ανατολική Στερεά προβλέπονται χιονοπτώσεις, οι οποίες στην Εύβοια και τις Σποράδες θα είναι πυκνές. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται αρχικά χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Όμως σταδιακά τα χιόνια θα κατέλθουν και στις παράλιες των Κυκλάδων και έως τα 300 – 400 μέτρα της Κρήτης. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθεί χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχεί ήλιος με δόντια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπεται σφοδρός χιονιάς! Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις τη Δευτέρα (Πηγή: weather.gr)

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και διαστήματα με ήλιο, αλλά κατά τόπους και κατά περιόδους, ενδέχεται να συννεφιάζει και να σημειώνονται τοπικές νιφαδοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις τη Δευτέρα (Πηγή: weather.gr)

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζεται ο σφοδρός χιονιάς μέχρι το κύμα! Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι ισχυρός.

Την Τέταρτη 26 Ιανουαρίου στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζεται ο σφοδρός χιονιάς μέχρι το κύμα! Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Από το μεσημέρι θα αρχίσει σταδιακή ύφεση των φαινομένων και από το απόγευμα ο χιονιάς θα περιοριστεί στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι ισχυρός.

Oι επόμενες ημέρες στην Αττική:

Την Κυριακή αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια. Πριν το μεσημέρι όμως, θα περάσει πρόσκαιρα νεφική μάζα, που θα προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις, για λίγη ώρα. Και πάλι όμως γρήγορα στο γενικό σύνολο του Νομού, ο καιρός θα γίνει και πάλι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, με πτώση από το βράδυ. Τη Δευτέρα προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά προς το μεσημέρι θα εισέρθει χιονιάς από τα Βορειοανατολικά του Νομού. Έτσι θα αρχίσει να χιονίζει και έως το βράδυ, τα φαινόμενα θα ενταθούν. Μετά τις 18:00 το απόγευμα και έως τα μεσάνυχτα αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις έως το τελευταίο άκρο του Νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοανατολικοί 5 και σταδιακά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση, θα πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς! Την Τρίτη αναμένεται σφοδρός χιονιάς σε όλο το Νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοανατολικοί 5 – 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από το μηδέν! Για την Τετάρτη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση!

Πηγές: meteo.gr, xalazi.gr, meteoclub.gr, weather.gr, windy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης