Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, περίπου 100 άγνωστοι που βγήκαν από το κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος, που τελεί υπό κατάληψη, πέταξαν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς στις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πατησίων, στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Τζωρτζ, χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου.

Κάποιοι, μάλιστα, βεβήλωσαν με συνθήματα, έσκισαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία.

Όλοι οι δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί εκτός από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Aστυνομία προχώρησε σε 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή.

Καπνοί στα στενά της Στουρνάρη

Μολότοφ εν μέσω της μεγάλης πορείας

Θρανία και καρέκλες στον δρόμο

Ακόμη μία νύχτα έντασης στα Εξάρχεια

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή

Βροχή μολότοφ μετά το πέρας της πορείας

Πρόχειρα οδοφράγματα

Πεδίο μάχης η Πατησίων

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο κέντρο

Νεαροί έβγαιναν από το Πολυτεχνείο και πετούσαν αντικείμενα

Κάποιοι έκαψαν τη σημαία

Τα ΜΑΤ έκαναν ρίψεις χημικών

Άνδρας των ΜΑΤ κρατά έναν πυροσβεστήρα

Πράσινο φως για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εάν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές έχει δοθεί η συγκατάθεση για επέμβαση της αστυνομίας εάν διαπιστωθεί ότι διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα εντός του Πολυτεχνείου.

Το τι θα πράξει η αστυνομία είναι θέμα δικό της και όχι των εισαγγελικών Αρχών. Μέχρι στιγμής, πάντως, επίσημη ενημέρωση από τις πρυτανικές Αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν έχει υπάρξει προς την εισαγγελία της Αθήνας.

Μόνο νωρίς το απόγευμα απεστάλη ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφερόταν πως είχαν εισέλθει άτομα εντός του Πολυτεχνείου, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν υπάρξει βανδαλισμοί.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Oι πορείες για την επέτειο

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ έχοντας στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία την οποία ολοκλήρωσαν στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Κορυφώθηκε η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Στο μεταξύ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών (αντιστασιακοί, ΠΑΜΕ) που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.00 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου oλοκλήρωσε την πορεία του με μικροένταση στις 20.00 το βράδυ.

Έξω από την αμερικανική πρεσβεία, μερίδα των διαδηλωτών αποδοκίμασε και προπηλάκισε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πανοραμικό πλάνο από τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας

Μεγάλο το μπλοκ του ΚΚΕ

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές

Στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού ενώ μίλησαν από το βήμα της Βουλής αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση, όταν νεαροί εγκλώβισαν στρατιωτικό βαν στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη το οποίο μετέφερε κράνη, ασπίδες κι άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή. Οι νεαροί απέσπασαν δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη αντικείμενα με τα οποία «στόλισαν» τα αγάλματα στην πλατεία Εξαρχείων.

Τα... λάφυρα από το αστυνομικό όχημα τοποθετήθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων





Ισχυρά αστυνομικά μέτρα

Ισχυρά αστυνομικά μέτρα (με περισσότερους από 7.000 ενστόλους) τέθηκαν σε ισχύ, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 20:43

Θεσσαλονίκη: Πυρπόλησαν εκδοτήριο του ΟΑΣΘ στην Καμάρα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 21:01

Επεισόδια στον Βόλο μετά την λήξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 20:59

Ιωάννινα: Πεδίο μάχης η κεντρική πλατεία μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 20:38  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης