Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Χρήστος Μαζάνης
Video – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Κυριακής η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κόσμου τίμησε εφέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενο στο ιστορικό κτηριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή πορεία από τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινήθηκε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό – Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Στις 15.00 έκλεισε ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ στις 16.00 έκλεισαν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία στην περιοχή του Πολυτεχνείου, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εδώ και πολλή ώρα στη θέση της προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια αλλά και καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή και άλλων κτηρίων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει, επίσης, τη χρήση drones και ελικοπτέρου, ενώ ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και της ΑΣΟΕΕ.

(H στιγμή που η σημαία φτάνει στην πρεσβεία)

 

 

 

 

(Ο Αλέξης Τσίπρας στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ)

Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες λίγο μετά τις 14.00, ενώ στις 16.00 η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη διασταύρωση της οδού Σταδίου και Αιόλου. Συγκεντρώσεις πραγματοποίησε και το ΚΚΕ μαζί με τη νεολαία του κόμματος.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας τον δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης