Η Μάνδρα «πνίγηκε» από την αυθαιρεσία, τις πολεοδομικές παραβάσεις και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη για τα αίτια της φονικής πλημμύρας το Νοέμβριο του 2017, που άφησε πίσω της 25 νεκρούς, 13 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες και υποδομές.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, επιμερίζοντας τις ποινικές ευθύνες για την τραγωδία στη Μάνδρα, μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε, καταλόγισε δραματικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ακόμη και των στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων, ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και παντελή έλλειψη  οριοθέτησης και καθαρισμού  των ρεμάτων της περιοχής που αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για όσα έγιναν πριν από 17 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάταξή της που αριθμεί  66 σελίδες, η εισαγγελική λειτουργός τονίζει χαρακτηριστικά πως ακόμη  κι αν θεωρηθεί το φαινόμενο ως θεομηνία, δεν  μπορούν  να δικαιολογηθούν  τόσες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές Πολύ περισσότερο δε, που οι  περιοχές αυτές είχαν πληγεί και στο παρελθόν.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας-Ειδυλίας-Νέας Περάμου-Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το κατεπείγον εκτέλεσης των έργων. Κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμοι δηλαδή παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι η πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας», υπογραμμίζει η κα Παπαγεωργακοπούλου.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας όλων είναι ότι μετά την πλημμύρα του 2015 οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντισαν ούτε καν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα αυθαίρετα κατά μήκος των ρεμάτων.

«Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων» τονίζει η εισαγγελική λειτουργός η οποία επισημαίνει πως ακόμη και ο Δήμος Μάνδρας είχε προχωρήσει στην κατασκευή αυθαίρετων σε ρέμα.  

«Ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από  την επιχείρηση Σκαλιστήρη… Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε Πολεοδομία Ελευσίνας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αιγάλεω εξέδωσαν τις με αριθμό 6581991 και 374280 άδειες οικοδομής αντίστοιχα οι οποίες ανακλήθηκαν λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων» υπογραμμίζει.

Μάλιστα, η εισαγγελέας στην διάταξή της αποδίδει μέρος της καταστροφής που συντελέστηκε στην πόλη της Μάνδρας στα αυθαίρετα που είχαν χτιστεί κατά μήκος του ρέματος. 

Για τον λόγο αυτό η εισαγγελέας είναι απόλυτα βέβαιη πως  «η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη.Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωση τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης