Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε αποθήκες και πρατήρια καυσίμων σε όλη την Αττική με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου που αφορά στο υγραέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, με τους «ράμπο» της Δίωξης να κάνουν «ντου» σε πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται επί της Εθνικής Αντιστάσεως στη Δάφνη. Εκεί οι ελεγκτές εντόπισαν ένα βυτίο έτοιμο να παραδώσει βιομηχανικό υγραέριο αντί για υγραέριο κίνησης.

Να σημειωθεί πως το βιομηχανικό υγραέριο έχει άλλη σύνθεση σε σχέση με το υγραέριο κίνησης (autogas ή lpg) και σημαντικά χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Εκεί βρίσκεται και το κόλπο, καθώς η διαφορά του φόρου μεταξύ του βιομηχανικού υγραερίου και του υγραερίου κίνησης καταλήγει στις τσέπες των λαθρεμπόρων.

Video-ντοκουμέντο από έλεγχο σε πρατήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στο υγραέριο για βιομηχανική χρήση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 120 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ενώ στο υγραέριο κίνησης είναι 430 ευρώ ανά μετρικό τόνο! Πρόκειται δηλαδή για τεράστια διαφορά, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί το κέρδος των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει τουλάχιστον 15 πρατήρια για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες πως χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, κατά την επιχείρηση της Δίωξης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, συνελήφθη και ένα άτομο, το οποίο μάλιστα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για τέτοιου είδους υποθέσεις.

Ένα από τα σημεία που «επισκέφθηκαν» οι ελεγκτές της Δίωξης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης