Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναγερμός αλλά και σύγχυση επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στο ελληνικό Διαδίκτυο με αφορμή ένα νέο «παιχνίδι πρόκλησης» που έχει πρωταγωνιστή τον πολυαγαπημένο ήρωα της Disney, τον Γκούφι. Η φιγούρα αυτή που ακούει στο όνομα  Jonathan Galindo, σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί τις προηγούμενες ημέρες εισβάλλει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και σε chatrooms όπου συμμετέχουν παιδιά με σκοπό να τα ψαρέψει και να τα υποβάλλει σε επικίνδυνες δοκιμασίες. Το Jonathan Galindo σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» προκλήσεων που ωθεί τα παιδιά ακόμη και στην αυτοκτονία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), σύμφωνα με τον ιδρυτή του, πρώην διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από γονείς, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο internet  και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δεν φαίνεται να υφίσταται.  «Όπως προκύπτει από έρευνα των Kέντρων Aσφαλούς Διαδικτύου ανά την Ευρώπη πρόκειται για Fake News το οποίο στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Κύπρου μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί καμία σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας. Συστήνεται οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας  με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων παιχνιδιών  προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ακολούθησε και ανάλογη ανακοίνωση από  το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθαρά Δευτέρα όμως το μεσημέρι, το CSI Institute του Μανώλη Σφακιανάκη επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί πως «ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει» ενώ απαντά αναλυτικά σε όλους αυτούς που έκαναν λόγο για fake news. Παράλληλα αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για fake news  βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά και γι’αυτόν τον λόγο θα ενημερωθεί άμεσα ο εισαγγελέας. Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

«Στο Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια έφτασαν πρόσφατα δεκάδες καταγγελίες  και μηνύματα από γονείς που αφορούσαν παιδιά 8-13 ετών. Καταγγελίες φρικιαστικές ακόμα και με φωτογραφίες που δείχνουν τραυματισμένα παιδιά. Αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί δυστυχώς κακοποίηση από άτομα τα οποία βρίσκονται πίσω από τη φιγούρα του Γκούφι, ή αλλιώς Jonathan Galindo», λέει στο zougla.gr o Μανώλης Σφακιανάκης.

«Όλες αυτές τις αναφορές τις στείλαμε στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες ήδη ψάχνουν αυτό το φαινόμενο εδώ και μήνες», προσθέτει.

«Όταν οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους συνομιλεί στο Διαδίκτυο με ένα προφίλ το οποίο έχει αυτή τη φωτογραφία του Γκούφι, τότε θα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Πίσω από αυτή τη φιγούρα σαφώς κρύβεται κάποιος άνθρωπος, ενήλικας ή και κάποιο άλλο ανήλικο παιδί. Τη φιγούρα αυτή τη συναντάς σε όλα τα chat, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ειδικά στα chat όπου τα παιδιά παίζουν παιχνίδια, κι εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος», τονίζει.

«Αν και κάποιες εταιρείες έχουν μπλοκάρει το όνομα αυτό, οι επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους και το ξεπερνούν, προκειμένου να εισέλθουν στα chatrooms. Πρόκειται για ένα παιχνίδι θανάτου, όπως εμείς το έχουμε ονομάσει. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τη φιγούρα, ψαρεύουν παιδιά την ώρα που συνομιλούν. Εάν κάποιο παιδί τσιμπήσει, τότε το βάζουν σε διάφορες δοκιμασίες. Για παράδειγμα του ζητούν να ξυπνήσει τα ξημερώματα, να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού του και να φωτογραφίσει το κενό, το σκοτάδι. Άλλη δοκιμασία που έχει πέσει στην αντίληψή μας είναι να του πουν στις  τρεις τα ξημερώματα να δει ένα θρίλερ. Άλλη δοκιμασία είναι να χαράξει κάποια σημεία του σώματός του. Είναι δοκιμασίες ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τη φιγούρα», διευκρινίζει.

Ποιοι και γιατί  κρύβονται πίσω από αυτή τη φιγούρα ;

«Οι δράστες μπορεί να είναι ενήλικοι ή ακόμα και άλλα παιδιά. Συνήθως είναι άτομα καταθλιπτικά, καταστροφικά τα οποία σκοπό έχουν μόνο την κακοποίηση. Υπάρχουν πολλοί ανώμαλοι οι οποίο θέλουν να προκαλέσουν την ταραχή και τον πανικό.Τα παιδιά είναι ανεξέλεγκτα και παίζει ρόλο σε τι ψυχολογία θα τα πετύχεις», λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Οι δράστες βρίσκονται στην Ελλάδα ή  μόνο στο εξωτερικό ;

«Πιστεύω ότι υπάρχουν δράστες  και στην Ελλάδα και κρύβονται πίσω από τη φιγούρα αυτή. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιστεύω ότι σύντομα θα εντοπιστούν κάποιοι εδώ στη χώρα μας», απαντά.

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο ;

«Η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα», λέει μεταξύ άλλων ο ιδρυτής του CSIi.

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο Μανώλης Σφακιανάκης:

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του CSIi η οποία εκδόθηκε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα:

 

«Τo Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) παρακολουθώντας τον παλμό των γεγονότων και της καθημερινότητας και λαμβάνοντας μέχρι και σήμερα καταγγελίες γύρω από την υπόθεση Jonathan Galindo, θέλει να ενημερώσει τον κόσμο ότι ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, επειδή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες ανακοινώσεις οι οποίες αρχικά χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως fake news και στη συνέχεια εφιστούν την προσοχή σας για επίκινδυνες προκλήσεις αυτού του τύπου.

Αναρωτιόμαστε, αφού αναιτιολόγητα κρίνουν ότι το φαινόμενο είναι ψευδές για ποιο λόγο ταυτόχρονα κάνουν έκκληση στους γονείς να προσέχουν τέτοιες προκλήσεις;

Εμείς σεβόμενοι τα παιδιά και τους γονείς τους οφείλουμε άμεσα να σας ενημερώνουμε και παράλληλα να διοχευτεύουμε την πληροφορία στις αρχες όχι μόνο επειδή δεσμευόμαστε από το καταστατικό μας αλλά και από το κοινό αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει -πάνω από όλα ως γονείς- για ο,τι αφορά την ασφάλεια- σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.

Επειδή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φαίνεται πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν για την απήχηση των 3 εκατομμύριων συμπολιτών μας  στην κοινωνική μας δικτύωση –  και για το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον και εμάς, βγάζουν ανακοινώσεις τύπου ότι το φαινόμενο Galindo δεν ισχύει στη χώρα μας.

Εντύπωση προκαλεί  ότι ο κόσμος στο πλήθος των αναφορών που μας κάνει μετά τα τελευταία γεγονότα εστιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης αιτιολόγηση απο τους αναφεροντες για τη μη ύπαρξη του Galindo στoυς Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

Τους απαντάμε λοιπόν ότι οι προκλήσεις Galindo υπάρχουν.

Kατέχουμε στα χέρια μας σημαντικό υλικό το οποίο είναι ενώπιον των αρχών και επειδή με τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά θα ενημερωθεί άμεσα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Αθηνών από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Μανώλη Σφακιανάκη.

Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνουμε καταγγελίες στο Ινστιτούτο μας και να μην ενημερώνουμε τους διαδικτυακούς χρήστες.

Το CSI institute δεν πρόκειται ποτέ να φημωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις…»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης