Όλα άρχισαν με το αίσχος της κλοπής διαγνωστικών μηχανημάτων από το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών του «Αγίου Σάββα». Η ιστορία συνεχίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Ακολούθησε η Λαμία. Τέλος, η επιδημία ολοκληρώθηκε (προς το παρόν) με την επίθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι ληστές έφυγαν σαν… κύριοι από τα νοσοκομεία, παίρνοντας μαζί τους ογκώδη μηχανήματα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις ληστείες της ντροπής είναι διαγνωστικά μηχανήματα στις πνευμονολογικές και γαστρεντερολογικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων. Ένας δεύτερος κοινός παρανομαστής είναι ότι οι ληστές, που μπορεί να ανήκουν στην ίδια σπείρα ή να συγκροτούν διαφορετικές ομάδες, κατάφεραν να εισέλθουν στα δημόσια νοσοκομεία, να αφαιρέσουν τα ογκώδη μηχανήματα και να φύγουν σαν κύριοι μέρα μεσημέρι χωρίς κανένας να τους ενοχλήσει.

Το φαινόμενο έλαβε πλέον διαστάσεις προκλητικής επιδημίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να μην είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει βασικά στοιχεία της υπόθεσης.

Αναπάντητα ερωτήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, γιατί αιφνιδίως σπείρες ληστών στοχεύουν αποκλειστικά διαγνωστικά μηχανήματα, όπως βρογχοσκόπια και γαστροσκόπια, με τις ηλεκτρονικές συσκευές που τα συνοδεύουν;

Δεύτερον, πώς είναι δυνατόν οι ληστείες αυτές να πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες κλινικές χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος εκ μέρους τόσο του διοικητικού, του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού όσο και των εταιρειών security που έχουν προσληφθεί σε αυτά τα νοσοκομεία;

Και τρίτον, πού μπορούν να πωληθούν τα κλοπιμαία; Διότι είναι σαφές ότι τέτοιες ογκώδεις και εξειδικευμένες συσκευές μπορούν να μεταπωληθούν μόνο σε συγκεκριμένους αποδέκτες. Οι αποδέκτες αυτοί, για λόγους απλής λογικής, δεν μπορεί να βρίσκονται στην Ελλάδα, διότι το κύκλωμα που θα μπορούσε να απορροφήσει τέτοια μηχανήματα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο. Πάλι, μέσω της κοινής λογικής, οι αποδέκτες των κλοπιμαίων πρέπει να βρίσκονται στο εξωτερικό και, άρα, θα πρέπει να ιχνηλατηθεί η οδός μεταφοράς των μηχανημάτων αυτών από τα ελληνικά σύνορα.

Χάρτης με τις ληστείες ανά την ελληνική επικράτεια

Με λίγα λόγια, πρόκειται για δίκτυο ληστείας, μεταφοράς και μεταπώλησης εξαιρετικά εξειδικευμένων και πανάκριβων μηχανημάτων, δίκτυο που δρα σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια. 

Κουβέντα από το Υπουργείο Υγείας

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η ΕΛ.ΑΣ. δεν απαντά, ενώ το Υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων αδυνατούν να εξηγήσουν το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται καμία φύλαξη στους χώρους των κλινικών όπου έχουν τοποθετηθεί οι φύλακες.

ΛΗΣΤΕΙΑ-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ “ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ”

Το Υπουργείο Υγείας και η -συνήθως λαλίστατη- πολιτική ηγεσία του δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει πότε και πώς θα αντικατασταθούν αυτά τα μηχανήματα, τα οποία αποτελούν αιχμή του δόρατος της διάγνωσης εξαιρετικά σοβαρών ασθενειών.

Security για τα… χαρτάκια προτεραιότητας

Σημειώνεται πως οι διάφορες εταιρείες security που έχουν προσληφθεί από τις διοικήσεις χρησιμοποιούνται περισσότερο για τον έλεγχο των εισιτηρίων αναμονής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας, παρά -και όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- για τη φύλαξη των χώρων αυτών.

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις ληστείες ντροπής

Από την κλοπή στον «Άγ. Σάββα» άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί εμπλοκής αλβανικής μαφίας στο τσουνάμι των ληστειών ή ότι τα μηχανήματα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Αλβανία και τη Βουλγαρία για να μεταπωληθούν.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία και ούτε ένα στοιχείο το οποίο να επιβεβαιώνει την ύπαρξη των συνήθων υπόπτων που είναι οι διάφορες μαφίες του εξωτερικού. Αντιθέτως, κανείς μέχρι στιγμής αρμόδιος δεν έχει αναφέρει την πιθανότητα αυτές οι ληστείες να διοργανώνονται και να εκτελούνται από την ιθαγενή μαφία και σε συνεργασία με άλλα κυκλώματα που γνωρίζουν άριστα πού βρίσκονται τα μηχανήματα, πώς φυλάσσονται οι συσκευές και πότε είναι ασφαλές το περιβάλλον για την πραγματοποίηση ληστείας.
Ούτε σε αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα έχει καταφέρει να απαντήσει μέχρι σήμερα η ΕΛ.ΑΣ., αλλά ούτε και το Υπουργείο Υγείας, ενώ προβληματίζει η αφωνία των διοικήσεων των δημοσίων νοσοκομείων.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης