Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε… σκουπιδότοπο με θέα τη θάλασσα έχει μετατραπεί μια από τις λίγες ελεύθερες και καθαρές παραλίες της Αττικής.

Ο λόγος για την Β’ Πλαζ Βούλας, η οποία μπορεί να απέχει μόλις μερικά μέτρα από το -προσωρινά ακυβέρνητο- Δημαρχείο της περιοχής, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει θυμίζει περισσότερο χωματερή παρά παραλία.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σπύρος Πανάς, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κρατώντας στο χέρι έναν λοστό είχε προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση. Σε συνεργασία με κάποιους συλλόγους της περιοχής, άνοιξε την -επί δεκαετίες- κλειστή είσοδο της πλαζ στο κοινό, δηλώνοντας: «Θα είμαστε εδώ κάθε μέρα, να τη φροντίσουμε, να τη συντηρήσουμε και να φτιάξουμε την ωραιότερη παραλία της Αττικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις όμως, όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, ποτέ δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις, με υπαλλήλους του Δήμου να αντιτείνουν ότι η πλαζ δεν είναι στη δικαιοδοσία τους, αλλά στη δικαιοδοσία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Άλλωστε, ένας απλός περίπατος αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι το άλλοτε φυσικό κάλλος της περιοχής με τα καθαρά θαλασσινά νερά έχει αντικατασταθεί από σκουπίδια και μπάζα!

Ελεύθερη ναι, καθαρή όχι

Η επιγραφή, γραμμένη με πράσινο χρώμα, στην πρόσοψη της εισόδου πληροφορεί τον επισκέπτη ότι πρόκειται να εισέλθει σε μια «Ελεύθερη Δημόσια Παραλία».

Μπαίνοντας στην πλαζ η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τόνοι με σκουπίδια και μπάζα, εγκαταλελειμμένα κτίρια και ανυπόφορες μυρωδιές που μαρτυρούν το -μεγάλο- χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που συνεργεία καθαριότητας «επισκέφθηκαν» την περιοχή.

Την ίδια εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής παρουσιάζουν και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στην πλαζ. Τουαλέτες, αποδυτήρια, μπαρ και χώροι εστίασης έχουν μετατραπεί σε τρώγλες όπου κατοικούν άστεγοι.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής που επισκέπτονται την παραλία να είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν βουνά από σκουπίδια μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα, όπου μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους με θέα… τα μπάζα. Οι φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών για καθαρισμό δεν αρκούν, καθώς η έκταση είναι τεράστια…

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Σε ποια χώρα του κόσμου θα διέθεταν μια τόσο όμορφη παραλία, μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, και θα την άφηναν σε αυτή την κατάσταση;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης