Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγές στους κανόνες διακίνησης-εμπορίας προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Σε αυτές περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η επέκταση των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου. Υπενθυμίζεται ότι ανώτατες τιμές ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα κ.α. για όρθιους πελάτες.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιμέρους βελτιώσεις που επέρχονται στους ΔΙΕΠΠΥ, όπως αυτοί είχαν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τεύχος Β, αρ. φύλλου 2044, τον Αύγουστο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές του 2012

Οι τιμές του 2012

Οι νέες αλλαγές αφορούν και στη διακίνηση ψωμιού, ελαιολάδου και καυσίμων. Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς: «Μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε από την εφαρμογή των ΔΙΕΠΠΥ για περίπου εννέα μήνες κι αφού λάβαμε υπ΄ όψιν παρατηρήσεις και υποδείξεις φορέων της αγοράς και ενώσεων καταναλωτών, καθώς και συναρμόδιων υπηρεσιών, προέκυψε η ανάγκη επιμέρους διορθωτικών παρεμβάσεων, με σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση των εμπόρων και τη μεγαλύτερη διασφάλιση των καταναλωτών».

Οι κυριότερες αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

– Δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς). Επαναλαμβάνεται, επίσης, η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού.

– Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.

– Παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης ετικέτας στα ελληνικά προϊόντα για την άρση της δέσμευσης όσων δεν είχαν τις απαιτούμενες επισημάνσεις.

– Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων, όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ», με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.

– Κοινόχρηστα: οι ένοικοι δικαιούνται να ζητούν με δαπάνες τους αντίγραφα των παραστατικών δαπανών. Επίσης, οι επαγγελματίες διαχειριστές αναρτούν φωτοαντίγραφα παραστατικών δαπανών σε πίνακα ανακοινώσεων με διαφανή πρόσοψη και ασφαλισμένο.

– Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.

– Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη σφράγιση, έλεγχο κ.λπ. των αντλιών καυσίμων.

– Τίθενται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, στις σακούλες κ.λπ. που χρησιμοποιούνται κατά τη διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.

Οι νέοι κανόνες 

Οργανωμένες πλαζ 

Οι οργανωμένες παραλίες μπαίνουν στη λίστα των σημείων στα οποία πλέον θα υπάρχουν υποχρεωτικά ανώτατες τιμές στα κυλικεία. Μεταξύ άλλων προϊόντων, το πλαφόν αφορά στο εμφιαλωμένο νερό, στον καφέ και στα τοστ.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες 

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Διαβάστε επίσης:Ανώτατες τιμές προϊόντων στα κυλικεία των πλαζ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης