Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια της Ηλείας. Η φωτιά το ξημέρωμα της Δευτέρας φαίνεται να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Δραματικές ήταν οι ώρες που έζησαν οι κάτοικοι εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς, που έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλύτερη είναι και η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Σκιλλουντία, καθώς φαίνεται να έχει περιοριστεί σε χαράδρα, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή επιχειρούν στο σύνολό τους στο σημείο με στόχο να περιορίσουν τη φωτιά.

Αυτή την ώρα δεν απειλείται κανένας οικισμός.

Νωρίτερα η κατάσταση ήταν κρίσιμη, καθώς εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια έξω από το χωριό εξαιτίας της πυρκαγιάς που μέχρι εκείνο το σημείο έδειχνε ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά το βράδυ της Κυριακής είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες με τις φλόγες ήταν σκληρή αν συνυπολογιστεί και η ένταση των ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς είχε μετακινηθεί προς τα χωριά Σκιλλουντία και Νέα Σκιλλουντία, ενώ νωρίτερα είχαν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες, στην περιοχή Φρίξα της Ηλείας.

Οι κάτοικοι του χωριού Σκιλλουντία είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού και απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία η οποία με περιπολικά και ηχητικά μηνύματα ενημέρωνε για την εκκένωση ή την απομάκρυνση από τα επικίνδυνα σημεία.

Σύμφωνα με το ilialive το χωριό ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και οι φλόγες το είχαν ζώσει. Καύτρες έπεφταν από τον ουρανό και κάποιες από αυτές κατέληξαν σε σπίτια.

Στην περιοχή επιχειρούν από το απόγευμα 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνδράμουν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε τρία μέτωπα, ενώ στην γειτονική Αρχαία Ολυμπία έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, υπό τον φόβο επέκτασής της.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκονται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία».

Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς αναφέρει ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».

Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».

Πυρκαγιά στη Φρίξα

Μεγάλη πυρκαγιά η οποία καίει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης, ξέσπασε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι της Κυριακής, στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο σημείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την Αρχαία Ολυμπία.

Στην περιοχή επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Μπαράζ πυρκαγιών σημειώθηκε από το πρωί της Κυριακής στον Νομό, καθώς οι πυροσβέστες της Ηλείας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες εστίες που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές.

Από τη Ζαχάρω μέχρι την Ανδρίτσαινα, εστίες πυρκαγιάς καίνε καλάμια και ξερά χόρτα.

Δύο πυρκαγιές στον Πύργο

Αργά το βράδυ της Κυριακής ξέσπασαν δύο πυρκαγιές που απείλησαν την περιοχή της Σπιάντζας στον Πύργο.

Σύμφωνα με το ilialive.gr η μια ξέσπασε δίπλα στο αλσύλιο της Σπιάντζας και η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς κοντά στον Αγ. Ιωάννη.

Περιορισμένες οι δυνάμεις και η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, καθώς παράλληλα μαινόταν το μεγάλο μέτωπο στη Σκιλλουντία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: patrisnews.gr, ilialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης