H παραίτηση του από το Πυροσβεστικό Σώμα, πριν τη λήξη της 10ετούς υποχρεωτικής παραμονής του στην υπηρεσία «έκαψε» πυραγό, εκπαιδευμένο χειριστή αεροσκαφών ο οποίος είναι πλέον υποχρεωμένος να …αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για την αποχώρησή του… πριν φτάσει η ώρα του.

Ο πυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος που παραιτήθηκε, έξι χρόνια πριν συμπληρώσει την προβλεπόμενη υποχρεωτική παραμονή στην υπηρεσία του, μετά τη λήξη της εκπαίδευσής του, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 53.678 ευρώ ως αποζημίωση για την εκπαίδευση που του παρείχε, χωρίς όμως να αξιοποιήσει στην υπηρεσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί στους μισθούς που θα έπαιρνε από την ημέρα της «αυθαίρετης», όπως χαρακτηρίζεται, αποχώρησής του το 2010 μέχρι την ημέρα που κανονικά έληγε η υποχρεωτική παραμονής στο Πυροσβεστικό Σώμα, δηλαδή μέχρι το 2016.

Αφορμή για την παραίτηση του πυραγού που είχε αποκτήσει πτυχίο χειριστή αεροσκαφών και ελικοπτέρων ήταν η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα δημοτικού συμβούλου στις Δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «οι εκπαιδευόμενοι ή μετεκπαιδευόμενοι ως χειριστές ή τεχνίτες εναερίων μέσων, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Σώμα επί 10 έτη, μετά τη λήξη της εκπαίδευσης». Η υποχρέωση αυτή – αναφέρει η δικαστική απόφαση- «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο , «οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους, η οποία είναι δωρεάν, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και απολαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφαλίσεως».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης