Στις 9 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα του υπουργού  Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων.

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων σχετικά με τη διαβίβαση της δικογραφίας που αφορά στην ΕΛ. ΣΤΑΤ. στη Βουλή από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος «Περί ευθύνης Υπουργών» εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει την ουσιαστική και νομική βασιμότητα υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Αντίθετα υποχρεώνεται αμελλητί να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες στη Βουλή. Η ως άνω υποχρέωση είναι γνωστή σε αυτούς που έκαναν τις ανωτέρω δηλώσεις, όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν για υπόθεση με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είχαν επικρίνει τη δικαστική αρχή, διότι δεν διαβίβασε την ανωτέρω υπόθεση αμελλητί στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν αυτών διερωτώμεθα αν ο όρος «αμελλητί» χρησιμοποιείται επιλεκτικά και αναλόγως με τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη ή τις επαπειλούμενες πολιτικές ζημίες.

Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη δικαιοσύνη στο κέντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας δεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων και της κείμενης νομοθεσίας ανεξάρτητα από τα πολιτικά ή άλλα συμφέροντα που συγκρούονται.

Προβληματισμός επικρατεί πάντως όσον αφορά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, θεωρώντας την βιαστική και αφετέρου ότι συνόδευσε το έγγραφό του με σχόλια κατά των δύο οικονομικών εισαγγελέων που -κατά την Ένωση- δεν ήταν απαραίτητο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Λάβρος κατά Λοβέρδου ο αντιεισαγγελέας Ρούσσος-Εμμ. Παπαδάκης, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012, 10:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης