Ποινική δίωξη σε βάρος των εκπροσώπων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για αδικήματα εκ των οποίων το ένα σε βαθμό κακουργήματος που συνδέονται με παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του επιχειρούμενου γάμου μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2011.

Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας κ. Λάτσινου, αφορά τα αδικήματα της διάδοσης εν γνώσει ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων με σκοπό την τεχνητή διαμόρφωση της τιμής και εμπορευσιμότητας χρηματοπιστωτικού μέσου προς απόκτηση περιουσιακού οφέλους, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση» και της χρήσης εν γνώσει προνομιακών πληροφοριών για την απόκτηση και τη διάθεση χρηματοπιστωτικών μέσων στα οποία αφορούν οι πληροφορίες αυτές, με σκοπό απόκτησης περιουσιακού οφέλους, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, η δε αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορίες αφορούν το διττό ρόλο που αποδόθηκε στον διεθνή οίκο, καθώς εμφανιζόταν αφενός ως σύμβουλος της ΕΤΕ το επίμαχο διάστημα και αφετέρου φέρεται ότι ανέβαζε το ποσοστό των μετοχών της στην Alpha Bank.

Την παραγγελία για την άσκηση της δίωξης είχε δώσει, ύστερα από πολύμηνη δικαστική έρευνα ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος. H έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς και δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων κυρίως κατά το χρονικό διάστημα 18-21 Φεβρουαρίου όπου -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

Όπως είναι γνωστό ο «γάμος» αυτός δεν ευοδώθηκε μεταξύ των δυο τραπεζών ωστόσο προφανώς κάποιοι «τζόγαραν» πάνω στην επιχειρούμενη συγχώνευση και χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες προφανώς «κερδοσκόπησαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά στοιχεία της έρευνας που απεστάλησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορούσαν τόσο το διάστημα από 18 Ιανουαρίου 2011 -επομένη της πρότασης της Εθνικής προς την ALPHA – μέχρι 21 Φεβρουαρίου οπότε και ανακοινώθηκε ότι δεν επήλθε συμφωνία των δύο τραπεζών, όσο και το προγενέστερο, από τα οποία προφανώς προέκυψε παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας με αξιοποίηση εμπιστευτικής πληροφόρησης.

Βασικό σημείο της εισαγγελικής εκτίμησης είναι πως η Morgan Stanley, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αύξησε τη θέση της αγοράζοντας μετοχές της ALPHA το επίμαχο διάστημα, γεγονός που κάποιοι ισχυρίζονται πώς οφείλεται σε εσωτερική πληροφόρηση. Συγκεκριμένα η θέση της Morgan Stanley φέρεται να αυξήθηκε στην Alpha το επίμαχο διάστημα από 4,97% σε 5,10% . Σημαντικό πάντως είναι πώς δεν εντοπίστηκαν αυτοί εκ μέρους των οποίων αγόραζε τις μετοχές ο εν λόγω οίκος.

Η δικογραφία για την υπόθεση αναμένεται ν’ ανατεθεί σε ανακριτή.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης