Ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος ανάρτησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο με τον τίτλος «Πικρές αλήθειες κάτω από τις στάχτες» επιχειρώντας να ερμηνεύσει  και να εξηγήσει όλα αυτά που συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν αυτές τις ημέρες μέσα στη θολούρα της αιθαλομίχλης και την μυρωδιά του καμένου.

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφει και υπογράφει ο καλός συνάδελφος και για τον λόγο αυτό αναδημοσιεύουμε το πόνημα του με την άδεια του βεβαίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πικρές αλήθειες κάτω από τις στάχτες»

«Ο Κωστής Χατζηδάκης πριν αφήσει το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Η σημερινή ηγεσία ανακοίνωσε στην κυρία φον ντερ Λάιεν το πρόγραμμα αναδασώσεων… 200 (;;;) εκατομμυρίων Ευρώ. Το ερώτημα είναι που πήγαν τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια.

Ήμουνα νιος και γέρασα ! Σαράντα χρόνια παρακολουθώ δημοσιογραφικά τις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα απ’ άκρο σ άκρο αφήνοντας πίσω τους θύματα , καταστροφές και υποσχέσεις. Και κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Όπως θέλει και ο Μάλαμας στο τραγούδι του: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς τα χρόνια περνάνε και η Ελλάδα διαρκώς φλέγεται, το πολιτικό προσωπικό και ο κρατικός μηχανισμός που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παραμένουν αγκιστρωμένοι σε παρωχημένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, «παίζουν» στο… τένις της κομματικής αντιπαράθεσης τις ευθύνες και το χειρότερο δεν κάνουν ούτε ένα βήμα ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των μεγάλων απειλών του μέλλοντος που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας ανώριμο και απαίδευτο, απρόθυμο στο να συντονιστεί και να συμβαδίσει με εκείνες τις δυνάμεις της παγκόσμιας κοινότητας που εναγωνίως αναζητούν σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των νέων απειλών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, περιχαρακώνεται στην στείρα και ρηχή πολιτική αντιπαράθεση με την προσδοκία ότι θα επιφέρει κομματικά οφέλη σε εκείνους που αναλόγως κάθε φορά βρίσκονται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Κοινώς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας -πολύ φοβάμαι ότι- επενδύει στην οργή των πολιτών, στα αποκαΐδια και τις ανθρώπινες απώλειες για να αντλήσει κομματικά οφέλη.

Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι αναλόγως με την ένταση των φωτιών και των καταστροφών, οι «πύρινες γλώσσες» του Διαδικτύου που δημιουργούνται από τα κομματικά trolls κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποπροσανατολίζουν την ελληνική κοινωνία και την κρατάνε εγκλωβισμένη στα στερεότυπα του χτες…

Δυστυχώς στην Ελλάδα το πολιτικό προσωπικό καθοδηγείται από τα trolls του Διαδικτύου και όχι από τις διεθνείς επιστημονικές τάσεις που τα τελευταία χρόνια αναζητούν «έξυπνες λύσεις» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα αυτονόητα πράγματα και οι πρακτικές που ισχύουν πια σε όλο τον κόσμο στην Ελλάδα παραβλέπονται.
Ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Νίκος Μαργαρίτης καιρό τώρα κάνει επισημάνσεις που αφορούν τον λάθος δρόμο που ακολουθούμε, αλλά ουδείς τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1η: Οι φωτιές στα δάση -λέει ο καθηγητής- είναι «φυσιολογικά φαινόμενα» και εξηγεί ότι η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2η: Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές, λέει ο καθηγητής Μαργαρίτης. Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα.

Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.

Το κακό θα συμπλήρωνα εγώ είναι ότι όπως και στην Υγεία – το αντιληφθήκαμε κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας- έτσι και στον τομέα του Περιβάλλοντος αλλά και σε πόσους άλλους τομείς η Ελλάδα υστερεί στον τομέα της στατιστικής !

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3η: Ποιοι είναι οι εμπρηστές ! Ο καθηγητής Μαργαρίτης καταρρίπτει το αφήγημα των κυβερνώντων που κάθε φορά που τους πνίγουν οι καπνοί από τις φωτιές βλέπουν και έναν εμπρηστικό μηχανισμό στην επόμενη γωνία.

Ο καθηγητής Μαργαρίτης είναι κατηγορηματικός: Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια! Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό… Κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει την άποψη του καθηγητή γιατί απλούστατα κανείς δεν έχει καταδικαστεί για εμπρησμό με μηχανισμό !!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4η: Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι σύμφωνα με τον καθηγητή Μαργαρίτη. Μας το είπαν και οι Γάλλοι πριν από τρία χρόνια ένα εικοσιτετράωρο μετά φονική καταστροφή στο Μάτι: Το φονικό στο Μάτι οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο πευκοδάσος εντός αστικού ιστού και στην λάθος αναδάσωση που κάνετε με ακατάλληλα δενδρύλλια και άναρχα τοποθετημένα χωρίς ζώνες πυροπροστασίας. Οι επισημάνσεις των Γάλλων μπήκαν από το ένα αυτί των αρμοδίων και βγήκαν από το άλλο… Και πάλι πεύκα φυτεύουν στο Μάτι… Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Μαργαρίτης εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια μανία με τα πεύκα.

Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως προκαλούν, τη φωτιά, το έχουν στο DΝΑ τους.

-Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές.

-Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 5η: Η Πάρνηθα έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός ! Ωστόσο όπως παρατηρεί ο καθηγητής δεν φτάνει μόνο ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως «Εθνικός Δρυμός». Διαβάστε παρακάτω τι αποκαλύπτει ο καθηγητής! Υποτίθεται ότι είχαν κάνει την Πάρνηθα Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη! Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 6η: Μύθος τα περί μείωσης του οξυγόνου μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά λέει ο καθηγητής Μαργαρίτης. Όπως εξηγεί το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά 50% από τους ωκεανούς γι αυτό και το οξυγόνο παραμένει εν αφθονία και στη Σαχάρα και στους Πόλους που δεν υπάρχουν δέντρα !

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 7η: Δεν είναι πανάκεια οι αναδασώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή υποστηρίζει ο καθηγητής Μαργαρίτης και επικαλείται το παράδειγμα του Αγίου Όρους που πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια! Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.

-Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.

ΔΕΝ πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει.

-Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους !

Το ερώτημα είναι γιατί δεν εισακούονται οι φωνές και οι επισημάνσεις των Ειδικών, όπως οι παραπάνω του καθηγητή Νίκου Μαργαρίτη; Γιατί το πάθημα του 2018 στο Μάτι δεν έγινε μάθημα στην επόμενη κυβέρνηση;

Για τον απλούστατο λόγο: Διότι στηρίχτηκε στα ίδια φθαρμένα υλικά, στο ίδιο σύστημα με την ίδια νοοτροπία και τα ίδια πρόσωπα που είχαν στηριχτεί και οι προηγούμενοι που τους κληρονόμησαν από τους προ προηγούμενους.

Οι κυβερνήσεις είναι εγκλωβισμένες στην επετηρίδα του κρατικού μηχανισμού.

-Τρία χρόνια από την φονική καταστροφή στο ΜΑΤΙ με τους 102 νεκρούς συμπολίτες…

-Δεκατέσσερα χρόνια από το έγκλημα στην Ηλεία…

-Είκοσι 20 χρόνια από την απώλεια των έξη Δασοκομάντος και αμέτρητα παρόμοια εγκλήματα. Κανείς δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Τότε και τώρα

Στην προτελευταία φετινή μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη είχα συνομιλήσει με τον Δρ Λευτέρη Σταματόπουλο, Δασολόγο -Περιβαλλοντολόγο Μελετητή από τους πιο έμπειρους στο είδος του και του θέτω ευθέως το ερώτημα γιατί όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τριγύρω μένουν;

Και η απάντηση του ήταν λακωνική. «Ανακύκλωση των ίδιων προσώπων. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά η κρατική μηχανή παραμένει με το ίδιο προσωπικό στις θέσεις κλειδιά». Και εξηγεί:

-Στην καταστροφή στο Μάτι ο Ανακριτής επιρρίπτει ευθύνες προσωπικά στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και διαβάστε πως το σχολιάζει ο Λευτέρης Σταματόπουλος:

1) Ο Βασίλειος Ματθαιόπουλος, τότε Υπαρχηγός επιχειρησιακός υπεύθυνος για «τον συντονισμό» στο ΜΑΤΙ, αμέσως μετά τους 102 νεκρούς… έγινε… Αρχηγός της Πυροσβεστικής!

2) Ο Στέφανος Κολοκούρης το 2018 ήταν Αντιπύραρχος, μετά το Μάτι έγινε αντιστράτηγος το 2019 και από το 2020 είναι ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Τι αρμοδιότητες είχε το 2018 ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής; Ήταν Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, διετάχθη να πάει στο ΜΑΤΙ και όπως αναφέρει ο Ανακριτής, παράκουσε την διαταγή και δεν πήγε καθόλου… και … έγινε Αρχηγός (δια της «Κοπάνας»…) ! ! !

3) Ο Χαράλαμπος Χιώνης ήταν Αρχιπύραρχος και Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Που ήταν όταν έγινε η καταστροφή στο ΜΑΤΙ; …Το πόρισμα του ανακριτή το αποτύπωσε.

Εξαφανίστηκε… Ναι – ναι, απλώς εξαφανίστηκε!!! Μάταια τον αναζητούσε η ΕΛΑΣ και δεν τον βρήκε ! Και επειδή δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στο Μάτι … εν συνεχεία τον έκαναν Υποστράτηγο και σήμερα είναι στο Αρχηγείο κλαδάρχης, σε θέση «ευθύνης»…

4) Ο Χρήστος Λάμπρης το 2018 ήταν Αντιπύραρχος και το βράδυ της τραγωδίας ήταν εναέριος συντονιστής στο ελικόπτερο «Φλόγα 11». Όμως λίγο πριν περάσει η φωτιά στο ΜΑΤΙ …έφυγε κι αυτός από την επιχείρηση (τρίτη κοπάνα ! ! !).
Τι συντονισμό έκανε; Φυσικά εκ του αποτελέσματος το καταλάβαμε.
Σήμερα; Που είναι;
Έγινε … Υποστράτηγος το 2020 και Διοικητής όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή «Αττικάρχης». Από φέτος (το 2021) έγινε… «Κλαδάρχης επιχειρήσεων»… Τώρα ησυχάσατε;
Είδαμε το ηρωικό του έργο και στην καταστροφή των Γερανείων…

5) Ο Δαμιανός Παπαδόπουλος ήταν Πύραρχος το 2018. Διοικητής του Πυροσβεστικού σταθμού Νέας Μάκρης όταν έγινε το ΜΑΤΙ.
Για το «ηρωικό» του επίσης έργο, πήρε κι αυτός προαγωγή το 2020. Έγινε Αρχιπύραρχος και σήμερα είναι Διοικητής όλων των δυνάμεων της Ανατολικής Αττικής…

6) Ο Γεώργιος Πορτοζούδης το 2018 ήταν Πύραρχος και Διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Μετά το ΜΑΤΙ (το 2020) αναβαθμίστηκε σε Αρχιπύραρχο!- Τι έκανε όμως το απόγευμα και βράδυ της Τραγωδίας; Την κοπάνησε !

Επί δύο χρόνια προσπαθούν η Βαρβάρα Βουκάκη και ο δικηγόρος της Βασίλης Καπερνάρος να μάθουν τι ακριβώς έκανε ο Γιώργος Πορτοζούδης τις ώρες που καιγόταν η Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018.

Η χαροκαμένη μάνα και σύζυγος, που έχασε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον άνδρα της Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδάκια της, την Εβίτα 13 ετών και τον 11χρονο Ανδρέα, από εκείνη τη μαύρη μέρα ζητούσε να της δώσουν τα επίσημα στοιχεία για τις κινήσεις του Διοικητή Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Φυσικά η Πυροσβεστική δεν απήντησε τίποτα μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως που συνέλεξε ο κος Καπερνάρος και κατέθεσε στην ανάκριση, εκείνη την ημέρα ο κος Πορτοζούδης είχε δεχθεί στο αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος την επίσκεψη μίας γυναίκας. Ήταν μία «εθελοντής πυροσβέστης». Γύρω στις 7 μ.μ όταν δηλαδή οι καπνοί της Τραγωδίας ήταν ορατοί από παντού, πήραν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση…

Σήμερα ο Πορτοζούδης βρίσκεται στον κεντρικό μηχανισμό του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας!

7) Ο Χρήστος Γκολφίνος, το 2018 ήταν διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ αρμόδιος για τις μετακινήσεις των επίγειων οχημάτων.

Των οχημάτων δηλαδή που δεν έκαναν καμιά επίγεια πλήξη στο ΜΑΤΙ. Ούτε την πρώτη, ούτε την ΚΥΡΙΑ ΠΛΗΞΗ που τοπικά γινόταν πάντα (σύμφωνα με τα παλιά σχέδια της Δασικής Υπηρεσίας) πρώτα στον Οικισμό Ν. Βουτζά και έπειτα και στην Λεωφόρο Μαραθώνος.
Δεν έγινε ούτε μία εγκατάσταση, καμιά προετοιμασία, καμιά … «ηρωική» προσπάθεια ούτε καν και πάνω στην άσφαλτο για να προσφέρουν εύκολα πλάνα στα ΜΜΕ όπως άλλωστε το συνηθίζουν.

Λόγω λοιπόν των αυταπόδεικτων ικανοτήτων του… μετά τους 102 νεκρούς, το 2020… αναβαθμίστηκε σε Διευθυντή Δασοπυρόσβεσης… Στον καταστροφή στα Γεράνεια διεύθυνε το τίποτα; Το μόνο που ξέρω ότι και πάλι στους τεράστιους (10-15 μέτρα πλάτος) και πολύ καλά συντηρημένους αντιπυρικούς Δασικούς δρόμους με 5 διεξόδους διαφυγής, δεν πήγε κανένας… ποτέ.
Άλλος ένας δρόμος κύριας πλήξης ανεκμετάλλευτος.

8) Ο Ιωάννης Σταμούλης το 2018 ήταν Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, αρμόδιος για τα πλοιάρια που … έπρεπε να σταλούν και ΔΕΝ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ, για την διάσωση όσων βρίσκονταν για ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ στη θάλασσα, στο ΜΑΤΙ.

Για τις «τεράστιες» υπηρεσίες του, μετά τους 102 νεκρούς, το 2020 έγινε… Υποστράτηγος ! ! !

Κι επειδή είναι πολύ καλά εξοικειωμένος με τα πλωτά μέσα (εκ του αποτελέσματος το συμπέρασμα) επιλέχθηκε … πρόσφατα να τοποθετηθεί Διοικητής όλου του Αιγαίου και της Κρήτης μιλάμε…
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΆΕΙ.

Πάντως ο ίδιος για να φυλαχθεί, πριν από 20 μέρες περίπου, έκανε δηλώσεις προς όλους κουνώντας το δάκτυλο και κορδωμένος: Να προσέχουν ! ! !.

Έκανε αυστηρή σύσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει καθαρισμούς, στα Δασαρχεία να κάνουν πρόληψη (όλα αυτά χωρίς ή με ελάχιστα χρήματα…) και στους Πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους με δικά τους έξοδα.

Και φυσικά αυτή η κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στην Πυροσβεστική αλλά σε ολόκληρο το κρατικό μηχανισμό. Για παράδειγμα την περασμένη βδομάδα εν μέσω των καταστροφών στην Πάρνηθα συνεδρίασαν οι στρατηγοί στο ΓΕΣ για να αντικαταστήσουν τους διοικητές Τεχνικού και Αεροπορίας Στρατού. Το θέμα της συμμετοχής ή μη των ελικοπτέρων στην μάχη της δασοπυρόσβεσης είναι μια «κολόνια» που κρατάει χρόνια. Το κατεστημένο της Αεροπορίας Στρατού δυσφορεί για την συμμετοχή τους στην δασοπυρόσβεση καθώς θεωρούν δεν είναι μέρος της αποστολής τους.

Κατά διαστήματα διακόπτουν αυτήν την αποστολή – κυρίως σε παλαιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ- και γι’ αυτό ήταν σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, όπου ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε καταθέσει περισσότερες από 50 ερωτήσεις. Σήμερα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εντάξει τα ελικόπτερα Σινούκ στην μάχη κατά των πυρκαγιών και επομένως οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες από την Αεροπορία Στρατού. Ωστόσο το γεγονός και μόνο η αιφνίδια αντικατάσταση της διοίκησης εν μέσω της μάχης και μετά από κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου καταδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος ως προς τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού.

«Πράσινα πακέτα» και «μαύρα τρωκτικά»…

Βεβαίως ο Λαός λέει ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Έτσι και το πολιτικό σύστημα της χώρας καθώς συμμετέχει στο πάρτι εκατομμυρίων που ξοδεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιοι και πως ξεκοκαλίζουν τα «πράσινα πακέτα»;

Ο Λευτέρης Σταματόπουλος αποκαλύπτει ότι από τα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι το 82% έχει δοθεί για δράσεις καταστολής (κυρίως προμήθειες πυροσβεστικού/ μηχανολογικού εξοπλισμού) και μόνο το 18% για δράσεις πρόληψης (π.χ. διαχείριση δασών ή άλλου είδους εξοπλισμό πρόληψης.

Δηλαδή ουσιαστικά ξόδεψαν ένα καθαρά αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Χώρας για να γίνει … Πυροσβεστικά οχήματα κ.α που προστέθηκαν στα 3000 που ήδη υπάρχουν.

Στην Κρήτη πανηγυρίζουν που το 100% του προγράμματος διατέθηκε… για «πυροσβεστικό εξοπλισμό» !

Όπως διαφαίνεται στα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PREVAIL και στο προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Από τα 87 εκατομμύρια ευρώ που ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα για πρόληψη δασικών πυρκαγιών απορροφήθηκε μόλις το 15%. Συγκριτικά στις άλλες μεσογειακές χώρες το ποσοστό αυτό άγγιξε το 80% επί των αντίστοιχων ποσών!

Από τα αρχικά στοιχεία της έρευνας που διεξάγει το WWF Ελλάς με εταίρο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR), προκύπτει ότι από το συνολικό ποσό των 241 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος που έχει διατεθεί για τη δασοπροστασία από διάφορες πηγές κατά την πενταετία 2015-2020 στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασικές Υπηρεσίες Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφέρειες, Δήμους, Πυροσβεστικό Σώμα), μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά την πρόληψη !

Οι περισσότερες προτάσεις των Δασικών Υπηρεσιών μπλοκαρίστηκαν και πάλι και το μεγαλύτερο ποσοστό (της τάξης του 80%) φαίνεται να έχει διατεθεί για δράσεις της πολυδάπανης καταστολής και προφανώς ανεπαρκούς ποιότητας.

Ποιο πρόσφατο παράδειγμα: Ο Κωστής Χατζηδάκης πριν αφήσει το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 500 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η σημερινή ηγεσία ανακοίνωσε στην κυρία φον ντερ Λάιεν το πρόγραμμα αναδασώσεων…200 (;;;) εκατομμυρίων Ευρώ. Το ερώτημα είναι που πήγαν τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια.

(Ο Δήμος Βερύκιος είναι δημοσιογράφος)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης