Μετά από την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού την Παρασκευή, η κακοκαιρία «Φίλιππος» επανέρχεται πολύ πιο έντονη από το μεσημέρι του Σαββάτου και αναμένεται να φέρει πυκνές χιονοπτώσεις για ένα διάστημα αρκετών ωρών ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι να αρχίσει η υποχώρηση του από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη επί ποδός με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει για το Σαββατοκύριακο ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Η σύσταση προς όλους τους οδηγούς που κινούνται σε αυτές τις περιοχές να έχουν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η ίδια σύσταση ισχύει και για τους οδηγούς που κινούνται  σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Παρασκευής (11/3) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα απαγορευτεί από το πρωί του Σαββάτου η είσοδος των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και τη Νέα Οδό, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή μηνυμάτων. «Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» σημείωσε.

Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και τραμ, σύμφωνα με ενημέρωση του ομίλου, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του καιρικού φαινομένου. Από την αρχή της βάρδιας, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών εκτελούνται κανονικά, με αντικατάσταση όλων των αρθρωτών λεωφορείων με οχήματα 12 μέτρων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, στον αριθμό 11185.

Το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ για το Σάββατο (12/3) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:
– Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.
– Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
– Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και
ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.
– Την Κυριακή (13/3) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14/3), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

 

Τι αναφέρει το meteo.gr

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/03, αναμένονται χιονοπτώσεις στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης και στην Πελοπόννησο. Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα και βαθμιαία από το μεσημέρι θα επηρεάσουν την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την Ανατολική και Κεντρική Στερεά, τα νησιά των Βορείων Κυκλάδων, τα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία τα πεδινά της Κρήτης, ενώ θα συνεχιστούν στην Ανατολική Πελοπόννησο. 

Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού θα είναι κατά διαστήματα πυκνές έως το μεσημέρι στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, τοπικά στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από νωρίς το βράδυ θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τις νυχτερινές ώρες θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Η αναλυτική πρόγνωση

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:

Το Σάββατο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες με ένταση έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους ολικός στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Μακεδονία – Θράκη 
Στη Χαλκιδική χιονοπτώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη Θράκη και τις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Αναμένονται λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 1 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα έιναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Στη Μαγνησία και τις Σποράδες αναμένονται χιονοπτώσεις που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 
Αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά από το μεσημέρι αναμένονται νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα έιναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια
Αναμένονται χιονοπτώσεις που από τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης