Η έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν εκτός από τις προβλέψεις για ανάπτυξη παραθέτει και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες θα «κλείσει» το πακέτο των 5,4 δις που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές Ιουλίου και θα αφορούν τόσο εν ενεργεία υπαλλήλους όσο και συνταξιούχουςΣτον δημόσιο τομέα αναμένεται να πληγούν οι απολαβές των υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με την έκθεση το 1,3 δις θα προέλθει από τις αναπροσαρμογές στα μισθολόγια, αλλά και από αυξήσεις στη φορολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μαχαίρι» θα αφορά μεταξύ άλλων σε πάγωμα στις προσλήψεις και πιθανώς και στις μισθολογικές προαγωγές, όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια (σ.σ.: ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί).

Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές Ιουλίου και θα αφορούν τόσο εν ενεργεία υπαλλήλους όσο και συνταξιούχους.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα, στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρεται ότι ποσόν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 450 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

– 1,8 δις ευρώ από το ασφαλιστικό (αν και παραμένει ως εκκρεμότητα οι επικουρικές, καθώς υπάρχει «τρύπα» 70 εκατ. ευρώ)

– 1,8 δις ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκτακτη εισφορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το ύψος του αφορολόγητου έχει τεθεί επί τάπητος η ελληνική εναλλακτική πρόταση που κατεβάζει τον πήχη για τους φορολογουμένους χωρίς τέκνα.

Πάντως, μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου προκύπτουν και από τα ενδιάμεσα μέτρα των 3,4 δις. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το εν λόγω πακέτο, τότε θα υπάρξει νέος γύρος περικοπών από το 2017 έως και το 2018, οι οποίες θα αγγίζουν ακόμη και το 12% των συνολικών δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης