Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στον σεισμόπληκτο οικισμό της Κηπούπολης στην Πετρούπολη, όπως καταγγέλλουν στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στον σεισμόπληκτο οικισμό της Κηπούπολης στην ΠετρούποληΤα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ήδη αρκετά, καθώς ζουν υπό τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς ρεύμα και απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Η Πολιτεία τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τα λυόμενα όπου διαμένουν, αφήνοντάς τους – όπως αναφέρουν – κυριολεκτικά στον δρόμο.

Το πρωί μετέβη στο σημείο μπουλντόζα του δήμου, η οποία «σήκωσε» περιφράξεις και σύρματα.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 για να δώσει λύση στο πρόβλημα των αστέγων. Έκτοτε, οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν καθημερινά με προσωπικό κόπο και αγώνα, ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν επαρκούν από τη στιγμή που βρίσκουν απέναντί τους την Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει μία κάτοικος του οικισμού, η οποία κατήγγειλε: «Ήρθε στις 08.00 το πρωί η αστυνομία, η κοινωνική λειτουργός, ο αντιδήμαρχος… και μου είπαν σε 15 ημέρες να μαζέψεις τα πράγματά σου και να σηκωθείς και να φύγεις. Πού να πάω;».

Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εκδιωκόμενοι από τον δήμο.

Οι ήδη ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι εν μία νυκτί έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και ζουν επί χρόνια στις κακουχίες και στην ανέχεια, ζητούν χείρα βοηθείας, προκειμένου να παραταθεί η διαμονή τους στον οικισμό, έως ότου μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Η απάντηση του Δήμου Πετρούπολης

«Η σημερινή επιχείρηση ήταν περισσότερο για να μαζευτούν κάποια ξύλα και παραπήγματα που ήταν εστία μόλυνσης για τον κόσμο που μένει στη γειτονιά. Δεν πήγαμε να βγάλουμε κανέναν έξω από αυτούς που μένουν εκεί, μάλιστα οι δύο θα μετεγκατασταθούν. Ούτε έχουμε απειλήσει ότι θα τους πετάξουμε έξω σε 15 μέρες. Κάνουμε κάποιες ενέργειες και με ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας και με τα οικονομικά του δήμου να μπορέσουμε οι συγκεκριμένοι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν -αυτοί που έχουν δικαιολογητικά- σε άλλα καταλύματα» ανέφερε στο zougla.gr o αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Πετρούπολης, Νικόλαος Μαλαθρίτης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

«Η σημερινή επιχείρηση έγινε και μετά την απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, ο χρόνος που έπρεπε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να είναι μέσα στον χώρο των σεισμόπληκτων του 1999 έχει παρέλθει έχοντας δοθεί και παράταση, και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν φύγει. Τα περισσότερα λυόμενα που ήταν στο σημείο έχουν σηκωθεί γιατί ήταν άδεια και γίνονταν στέκι ναρκομανών και δύο από αυτά τα είχαν πυρπολήσει στο παρελθόν. Σήμερα μαζέψανε κάποια ξύλα και περιφράξεις που έκαναν αυθαίρετα κάποιοι που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, δεν είναι και δικαιούχοι των σπιτιών. Τα έχουν υπενοικιάσει από κάποιους δικαιούχους που είχαν αυτά τα σπίτια» ανέφερε ο κ. Μαλαθρίτης και συμπλήρωσε: «Όσοι από αυτούς που σήμερα μένουν μέσα -που είναι αρκετά λίγοι- η υπηρεσία του δήμου δεν έχει μπορέσει να τους βρει ή και οι ίδιοι δεν έχουν έρθει για να δηλώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Αυτοί που έχουν έρθει, για την κα Κουτσοχέρα δηλαδή, ο δήμος έχει μεριμνήσει και θα μετεγκατασταθεί και αυτή και μια άλλη οικογένεια σε χώρους του δήμου που αυτήν τη στιγμή φτιάχνονται για να πάνε οι συγκεκριμένοι. Η κα Αλεξάνδρα Κουτρούλη δεν έχει προσκομίσει στην υπηρεσία κανένα στοιχείο για την οικονομική της κατάσταση, αλλά και ο κύριος που εμφανίζεται σε βίντεό σας δεν έχει καμία σχέση με τον οικισμό».

To αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του zougla.gr

Ρεπορτάζ του zougla.gr είχε ήδη από το 2013 αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος στην Κηπούπολη, ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια, πλην όμως ορισμένα λυόμενα έχουν απομακρυνθεί χωρίς να έχει γίνει γνωστή η τύχη των ανθρώπων που διέμεναν σε αυτά.

Ο περιβάλλων χώρος εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Περιμετρικά των σπιτιών βρίσκονται ξερόχορτα και σκουπίδια. Η εικόνα στο εσωτερικό των λυόμενων είναι ακόμα χειρότερη.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης