Την ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα είχαν το φετινό καλοκαίρι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ξένοι τουρίστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως έδρα επιπλωμένες βίλες και επαύλεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έναντι μισθώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ξένοι τουρίστες μίσθωσαν το 2014 βίλες και επαύλεις ανά την ΕλλάδαΤα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων δείχνουν ότι περίπου 70.000 ιδιοκτήτες νοίκιασαν τα εξοχικά τους σε τουρίστες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι εκτιμήσεις για το 2015 είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές. Σε αντιδιαστολή με τις πωλήσεις, οι οποίες παραμένουν αναιμικές παρά το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ -με δέλεαρ τη χορήγηση 5ετούς άδειας παραμονής-, οι ενοικιάσεις παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζονται διαρκώς αυξανόμενες. Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτήν την κατάσταση ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού.


(Χάρτης με τις μισθώσεις ανά περιοχή, πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

Η αυξημένη ζήτηση καλύπτεται κατ’ αρχήν από χιλιάδες κατασκευαστές που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πουλήσουν τα νέα κτίσματά τους. Επιπλέον, αρκετοί εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τη ζήτηση, για να μπορέσουν με τα χρήματα από τα μισθώματα να πάνε διακοπές σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι μεταξύ άλλων «να κινείται χρήμα στην αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Πίνακας με τις μισθώσεις ανά εβδομάδα)

Όσο για τις τιμές, αυτές μπορεί να φθάσουν έως και τα 4.500 ευρώ την εβδομάδα για τις περιζήτητες περιοχές και για σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές των ξένων τουριστών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας E-Real Estates. Πιο αναλυτικά, η «βασίλισσα» των διακοπών δεν είναι η Μύκονος, όπως όλοι νομίζουν, αλλά οι Σπέτσες. Παράλληλα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο… τσουχτεροί μήνες για τη μίσθωση μιας βίλας με την εβδομάδα. Τα ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες κυμαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο το κόστος για το ίδιο σπίτι διαμορφωνόταν στα 2.000 ευρώ. Οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και πέφτουν έως 60%.

Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης αυτής της κατάστασης αποτελεί και η σχετική τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία επέτρεψε σε περίπου 70.000 ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τα ακίνητά τους που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές εμπορικής μίσθωσης και δη χωρίς να χρειάζεται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης