Έως και 30 φορές μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ξαφνικού θανάτου λόγω καρδιάς στους αστυνομικούς που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση και συμμετοχή ελληνικής καταγωγής επιστημόνων.

Έως και 30 φορές μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ξαφνικού θανάτου λόγω καρδιάς στους αστυνομικούς που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίαςΚαταδιώξεις υπόπτων και συμπλοκές είναι ορισμένες μόνο από τις καταστάσεις έντονης πίεσης και στρες που βιώνουν σε καθημερινή -σχεδόν- βάση τα όργανα επιβολής της τάξης στο πλαίσιο εκτέλεσης του καθήκοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφανο Καλή, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν 441 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μεταξύ αστυνομικών στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1984 – 2010.

Η μελέτη έδειξε ότι -σε σχέση με τις δραστηριότητες ρουτίνας- ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου είναι:

  • 34 έως 69 φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση συμμετοχής αστυνομικού σε συμπλοκές,
  • 32 έως 51 φορές μεγαλύτερος σε καταδιώξεις
  • 20 έως 23 φορές κατά την σωματική εκπαίδευσή του (παρ’ όλο που οι αστυνομικοί δεν τη θεωρούν ιδιαίτερα αγχωτική ως δραστηριότητα) και
  • έξι έως εννέα φορές μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους δέκα θανάτους αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας έχει ως αιτία τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί πιο σοβαρά υπ’ όψιν από τους αρμόδιους ο αυξημένος κίνδυνος των αστυνομικών και να υπάρξουν προληπτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης