Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης, Φίλιππος Καραμέτος

Διαφορετική τροπή και κρίσιμα ερωτηματικά για τη στάση των εισαγγελικών αρχών λαμβάνει η υπόθεση με τη βάναυση κακοποίηση του σκύλου στην πλατεία Αμερικής, μετά την κατάθεση της βασικής μάρτυρα για την υπόθεση, και κατοίκου της περιοχής, Μαρίας Μακρή. Κι ενώ στην αρχή η πληροφόρηση ήταν ότι οι δύο μάρτυρες που έχουν καταθέσει για το συμβάν μέχρι στιγμής δεν αναγνώρισαν τον δράστη -και για αυτόν το λόγο δεν προχώρησε η αυτόφωρη διαδικασία της σύλληψης που προβλέπει ο Νόμος-, όπως αναφέρει η Μαρία Μακρή στο zougla.gr, ο δράστης είναι γνωστός σε όλους, προσήχθη από την αστυνομία μετά τη δική της κλήση και η ίδια ανέφερε λεπτομερώς τα περιστατικά όπως τα έζησε, χωρίς καν να χρειαστεί να τον κατονομάσει, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης ο ίδιος βρισκόταν στο διπλανό γραφείο του αστυνομικού τμήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει η Μαρία Μακρή χαρακτηριστικά:

«Ο δράστης είναι απόλυτα αναγνωρίσιμος και η αστυνομία έχει το όνομα του φυσικά. Ο ίδιος μπήκε στο διαμέρισμα που του ανήκει, μαζί με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και πιθανότατα δικαστικό επιμελητή προκειμένου να αλλάξει τα κλειδιά, καθώς οι ενοικιαστές του, πολωνικής υπηκοότητας, δεν τον είχαν πληρώσει όπως έλεγε για αρκετούς μήνες. Εκείνη τη στιγμή απουσίαζαν και ο ίδιος βγήκε στη βεράντα όπου είδε τον σκύλο κι άρχισε να το απειλεί με μια σιδερένια σκάλα, ενώ μετά το στρίμωξε και το απειλούσε ενώ αυτό ούρλιαζε.

»Ο κόσμος από κάτω στο δρόμο του φώναζε να μην το κάνει αυτό καθώς θα σκοτωθεί το σκυλί, όμως αυτός ουσιαστικά και με δόλο, από ότι θεωρώ, το εξώθησε ώστε να πέσει στο μπαλκόνι. Είχε επίγνωση του τι κάνει, θεωρώ, και δεν υπολόγισε εκείνη τη στιγμή ότι μπορεί να σκοτώσει ένα ζώο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Στο αστυνομικό τμήμα η στάση που κράτησαν ήταν μάλλον… διπλωματική και έχω την αίσθηση ότι προσπάθησαν να συμβιβάσουν λίγο τα πράγματα. Μας έκαναν ερωτήσεις τύπου αν είδαμε ακριβώς το πόδι του δράστη να κλωτσάει το σκυλί, πράγματα στα οποία δεν θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά γιατί αυτό θα ήταν ψευδομαρτυρία.

»Νομίζω τα πράγματα παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα πιο μαλακά από ότι έγιναν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην διαταχθεί αυτόφωρο και ο άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος. Μάλιστα ο ίδιος μετά ρώταγε για την υγεία του σκυλιού και ανέφερε ότι θα πάρει δικηγόρο. 

»Καλώ και τους υπόλοιπους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη να καταθέσουν. Θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση και να αναλάβει ο Εισαγγελέας Ζώων. Άνθρωπος με τέτοιο μένος που έριξε ζώο από το μπαλκόνι, αύριο μπορεί να το κάνει και σε άνθρωπο», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ακούστε τη μαρτυρία της:

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, ονόματι Χρήστος Ζαρίφης, γεννημένος το 1965, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει κακό στον σκύλο και ανέφερε ότι στο παρελθόν μάλιστα, όταν το έβλεπε είχε πολύ καλή σχέση μαζί του. Σε δημοσιογραφική ερώτηση αν διατίθεται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του σκύλου, δήλωσε αδυναμία λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.
 

Μετά από τη μαρτυρία της Μαρίας Μακρή, προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη… χαλαρή, όπως αναφέρει η μάρτυρας, στάση των διωκτικών αρχών, που σύμφωνα με το Νόμο οφείλουν να διώκουν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου τα συγκεκριμένα αδικήματα κακοποίησης ζώων. 

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι φιλοζωικές οργανώσεις αναζητούν μάρτυρες που θα καταθέσουν εναντίον του δράστη, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η ιδιοκτήτρια του σκύλου – η οποία απουσίαζε από το σπίτι την ώρα της βιαιοπραγίας -θα ζητήσει η ίδια την ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη του σπιτιού που διέμενε.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, ο δράστης, κάτοικος Νέας Φιλαδέλφειας, εισήλθε στην ιδιοκτησία του στις 29/7 μαζί με δικαστικό επιμελητή, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες της έξωσης εναντίον της, λόγω ανεξόφλητων ενοικίων. Όταν αποχώρησε ο δικαστικός επιμελητής, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος προέβη στην αδιανόητη βιαιότητα προς τον σκύλο της 30χρονης, υπηκόου Πολωνίας. 

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προανάκρισης.

Όσον αφορά στην υγεία του σκύλου, αυτό φέρει τραύματα στο δόντια και στα πόδια και αναμένεται να χειρουργηθεί την Τρίτη σε κτηνιατρείο της περιοχής, με φιλόζωους να καλύπτουν τα έξοδα.

Το χρονικό:

Στην περιοχή του συμβάντος επικράτησε πανδαιμόνιο, με δεκάδες εξοργισμένους πολίτες να βρίζουν τον δράστη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός προπηλακίστηκε άγρια από κάποιους από αυτούς, μέχρι να επιληφθεί του συμβάντος η αστυνομία και να τον προσαγάγει. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άνθρωπος που προέβη στην αποτρόπαια ενέργεια είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος της οδού Ιεροσολύμων 21, το οποίο το νοικιάζει, και κατά τη διάρκεια του περιστατικού οι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες του σκύλου απουσίαζαν. Άγνωστος παραμένει ο λόγος που επιτέθηκε στον σκύλο, τον οποίο πριν τον πετάξει από το μπαλκόνι τον χτύπησε βάναυσα.

Δύο γυναίκες κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν για το περιστατικό, αλλά ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, με τον εισαγγελέα να ζητάει όμως προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό.

Η Μάρθα Πουλτίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων ασχολείται προσωπικά με το περιστατικό και απευθύνει έκκληση μέσω του zougla.gr να παρουσιαστούν αυτόπτες μάρτυρες και να καταθέσουν εναντίον του δράστη, προκειμένου να κινηθεί η δίωξη από τις Αρχές. 

Σύμφωνε με νεότερες πληροφορίες του zougla.gr, κάποιοι μάρτυρες αναμένεται να εμφανιστούν τη Δευτέρα στο αρμόδιο Α.Τ. και να καταθέσουν.

Ακούστε τις δηλώσεις της στο zougla.gr:

Το μεσαίου μεγέθους πιτ-μπουλ στο κτηνιατρείο

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος περί Κακοποίησης Ζώων 4039/2012, στο Άρθρο 16, προβλέπει ποινή φυλάκισης από 1-5 χρόνια και πρόστιμο από 5.000-15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης