Επί ποδός βρίσκεται η Αστυνομία για τη σημερινή ημέρα εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, ενώ χθες τη νύχτα το αστυνομικό μέγαρο της Ερμού ήταν αποκλεισμένο από διμοιρία των ΜΑΤ.

Ο λόγος, ήταν μερικές δεκάδες αναρχικοί που είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα για τον σύντροφό τους, που είχε συλληφθεί στα επεισόδια στο στέκι του φοιτητικού Συλλόγου Κυπρίων «Πρωτοπορία» στην πλατεία Νόρμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Νεαροί μπήκαν και τα έκαναν γυαλιά καρφιά, λίγη ώρα μετά την πορεία των Κυπρίων φοιτητών στην Πάτρα. Ομάδα τουλάχιστον 15 αναρχικών εισέβαλε στο στέκι, έσπασαν τις τζαμαρίες και συνεπλάκησαν με μέλη του Συλλόγου, χωρίς όμως να υπάρξουν αναφορές για κάποιο τραυματισμό.

Ωστόσο, οι Κύπριοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να παραδώσουν στην Αστυνομία έναν 17χρονο ημεδαπό, που συμμετείχε από κοινού στις φθορές της αίθουσας. Ο ανήλικος προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου τα ξημερώματα κατά πληροφορίες, αφέθηκε ελεύθερος, αφού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.

Για σήμερα, έχουν δοθεί στους αστυνομικούς συγκεκριμένες οδηγίες για αυξημένα μέτρα περιφρούρησης στόχων και αυτοπροστασίας. Μετά την επίθεση που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στο αστυνομικό μέγαρο με βόμβες μολότοφ, είναι φυσιολογικό να επικρατεί κατάσταση συναγερμού στις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν σαφείς εντολές και οδηγίες, για εγρήγορση τόσο στη φύλαξη των αστυνομικών τμημάτων, όσο και στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσίες φύλαξης αλλά και περιπολιών σε κεντρικά σημεία της Πάτρας.

Στεφάνια στους ήρωες και ξίφη για την κουκούλα

Έξω από την παλαιά Ασφάλεια της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης έριξε το βάρος στην πανεπιστημιακή κοινότητα: Ζήτησε να μην χρησιμοποιείται η αναρχία πολιτικών νεανικών ομάδων ως πρόφαση για να αποσιωπούνται άλλα εγκλήματα και σοβαρά αδικήματα που συντελούνται εντός του ακαδημαϊκού χώρου, εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο διακίνησης ιδεών, ελευθερίας και βέβαια μόρφωσης.
Θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτό να διασφαλίζεται. Από την άλλη πλευρά όμως και το ίδιο το Πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει όλα όσα χρειάζονται για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του» δήλωσε χθες στην «Π» ο κ. Ριζούλης, επισημαίνοντας: «Σήμερα ενώ για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με διακίνηση ναρκωτικών και άλλες ανομίες, ενώ ο νόμος τους δίνει (πανεπιστημιακούς) το δικαίωμα να επικαλεστούν τη βοήθεια της αστυνομίας, αυτό δεν συμβαίνει και χρησιμοποιείται (η ανοχή σε νεανική βία και έγκλημα) με άλλους τρόπους…».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε πάντως ότι έχει χαθεί περίπου ο έλεγχος, επιμένοντας πάλι προς την πλευρά των πανεπιστημιακών: «Αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι αυτό που θέλουμε. Όλοι μας και κυρίως η πανεπιστημιακή κοινότητα, πρέπει να περιφρουρήσει το χώρο της».
Η απάντηση Αλεξοπούλου

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχει και κυβερνητική ευθύνη για την ανεκτικότητα έναντι των «μπαχαλάκηδων» και την απώλεια του ελέγχου σήμερα…

«Το Πανεπιστήμιο κακώς εννοείται ως χώρος όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα όπου πρέπει να υφίσταται ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά όχι τάσεις ”μπαχαλοποίησης”, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό… Για την περιουσία του ελληνικού λαού η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί ώστε (το κράτος) να εγγυάται ότι εντός του Πανεπιστημίου προσφέρονται τα απαραίτητα εφόδια στους νέους και αυριανούς επιστήμονες, με τους οποίους η Ελλάδα θα πάει μπροστά» δήλωσε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης χθες το μεσημέρι. Και κατέληξε τονίζοντας ευθύνες στην ίδια την κυβέρνηση να επιβάλει «σεβασμό και κανόνες που θα διασφαλίζουν την προαγωγή της παιδείας και όχι τη γνωστής λογικής του ‘κάνω ότι θέλω’ διότι υπάρχει άσυλο».
Η πρύτανης 

«Πρέπει να βλέπουμε αυτή την ημέρα με ηρεμία και ψυχραιμία, διαφωνώ κάθετα για κάθε είδους προπηλακισμό και βία, απ όπου και αν αυτή προέρχεται» σχολίασε από την πλευρά της η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τηρώντας μια πιο ουδέτερη στάση έναντι του πολιτικού διαλόγου και της επίρριψης ευθυνών για την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο.

Στεφάνια

Στην παλαιά Ασφάλεια στεφάνια κατέθεσαν στις 11:30 το πρωί χθες ο Ν. Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Γρ. Αλεξόπουλος για την ΠΔΕ, ο Ανδρέας Ριζούλης για τη Βουλή, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, το ΚΙΝΑΛ, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι της «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη» κ.ά.
Νωρίτερα, σύσσωμη η δημοτική αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής δήμαρχο Κ. Πελετίδη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεροπαναγιώτη, μετέβησαν στον χώρο και κατέθεσαν στεφάνια μαζί με το Εργατικό Κέντρο, Αντιστασιακές και Νεολαιίστικες οργανώσεις και τον αγωνιστή του Πολυτεχνείου Δημοσθένη Σαμούρη.
Πηγή: pelop.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης