Την παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα στην Αττική, μέχρι και τις 8 Μαρτίου, ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Tην ίδια ώρα, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ερχόμενη εβδομάδα και, αν χρειαστεί, θα παραταθεί κατά μία ακόμα εβδομάδα το lockdown, ήτοι μέχρι τις 15 Μαρτίου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, παραμένουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί ως προτεραιότητα τη χαλάρωση των μέτρων, με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με τη μεθόδου του click away και το SMS στο 13032, εφόσον βέβαια το επιτρέψει το επιδημιολογικό προφίλ της Αττικής και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Οι νέες περιοχές που εισέρχονται στο «κόκκινο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την Αρκαδία και το Ναύπλιο, που μπήκαν σε αυστηρό lockdown, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, έως και τις 8 Μαρτίου εισέρχονται οι παρακάτω περιοχές: 

  • Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι)
  • Θεσπρωτία 
  • Σύρος 
  • Σάμος 
  • Άρτα 
  • Διδυμότειχο 
  • Δήμος Λοκρών 
  • Αμφιλοχία 
  • Ηράκλειο Κρήτης 
  • Κορινθία 

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, όπως και ο δήμος Μυκόνου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Μυκόνου παρουσιάζει βελτίωση στην επιδημιολογική του εικόνα, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

«Kαμπανάκι» σε Πειραιά και Δυτική Αττική

Την ίδια ώρα, για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 1.200 και 1.000 αντίστοιχα στις εν λόγω περιοχές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή τήρηση των μέτρων. 

Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε o Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

  • Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
  • Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
  • Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
  • Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
  • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα, ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
  • Ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων. Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων.
  • Κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με τη μέθοδο e-shop.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης