Αντιμέτωπες με σοβαρές κυρώσεις αναμένεται να βρεθούν στα τέλη του μήνα οι διοικήσεις 65 δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, οι οποίες συνεχίζουν να απέχουν από τη διαδικασία της απογραφής, που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνδυασμό με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξορθολογισμού του Δημοσίου Τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το τελεσίγραφο και τις διαβεβαιώσεις για καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αρκετές αναπτυξιακές και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) παραμένουν… φαντάσματα. Η προθεσμία για την απογραφή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων ανά την ελληνική επικράτεια λήγει στα τέλη Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να επιβληθεί σειρά κυρώσεων με βασικότερη αυτή της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών, η απουσία «ζεστού χρήματος» θα οδηγήσει σε λουκέτο τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιμείνουν στη γραμμή της μη καταγραφής οικονομικών στοιχείων -ζωτικής σημασίας- για τη λειτουργία τους καθώς και πληροφοριών σχετικών με τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΑΣΕΠ είχε εντοπιστεί σωρεία παραβάσεων σε διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις και αναπτυξιακές εταιρείες ανά την ελληνική επικράτεια. Κρούσματα αδιαφάνειας, παράνομες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από το… παράθυρο και επιδοτήσεις για έργα-μακέτες ήταν ορισμένες μόνο από τις σοβαρές παρατυπίες. Ο αριθμός των φορέων αυτών είχε διαμορφωθεί σε 133, εκ των οποίων οι 66 ήταν δημοτικές επιχειρήσεις, οι 51 αναπτυξιακές εταιρείες και οι 16 επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης των Δήμων, στην πλειονότητά των οποίων το τοπίο παρέμενε «θολό» όσον αφορά στο προσωπικό και τη μισθοδοσία. Παράλληλα, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών αρνούνταν πεισματικά να ενταχθούν στο Μητρώο που δημιουργεί το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου το τελευταίο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των υπαλλήλων και τους μισθούς που καταβάλλονται τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Stop» και στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Στην πλειονότητά τους οι αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις δικαιολογούν την άρνησή τους με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της Ε.Ε., με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, με την αιτιολογία ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά από κοινοτικά κονδύλια ή εισφορές δημοτών, δεκάδες υπάλληλοι επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν ήδη απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εξαιρεθούν από τις περικοπές που προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο. Ωστόσο, υπάρχει ρητό αίτημα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξη των επιχειρήσεων στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς οι Δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές, επομένως η απογραφή πρέπει να γίνει. Μάλιστα, αξιωματούχοι τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλάμβαναν πως η άρνηση για απογραφή συνδέεται και με την απροθυμία να βγουν στην επιφάνεια σοβαρές παρατυπίες του παρελθόντος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων φορέων, οι οποίοι παραμένουν στο… ημίφως.

Σύμφωνα με πηγές μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διακόψει ακόμα και την κοινοτική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελούν ένα είδος κρατικής ενίσχυσης των συγκεκριμένων νομικών προσώπων. Την ίδια στιγμή, όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης των μισθών των ΔΕΥΑ και των αναπτυξιακών εταιρειών οι οποίες θα απογραφούν, κάνοντας λόγο μάλιστα για ειδικές συμβάσεις που πραγματοποιούνται με εξειδικευμένα στελέχη κυρίως όσον αφορά στην υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η απογραφή θα ολοκληρωθεί μεν, αλλά με αρκετή καθυστέρηση δε, καθώς το χρονικό διάστημα ως τα τέλη Αυγούστου είναι μικρό, μιλώντας παράλληλα για… «παρεξηγήσεις» και «αμοιβαίες εξηγήσεις» μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης