Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης
Παραγωγή: Ζougla.gr 2021 

«Δεν μας εκπροσωπεί στην Ελλάδα κανένα πολιτικό κόμμα. Από τη Γαλλία με στείλανε εδώ για να εκπροσωπήσω το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Διονύσης Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος των «gilets jaunes» στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον συναντήσαμε στο Θησείο μαζί με άλλους «αγγελιοφόρους» (έτσι λέγονται οι συμμετέχοντες αφού δεν υπάρχει λίστα μελών) και μιλήσαμε για όλους και για όλα.

«Το κίνημα δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Συνεχώς μαζεύουμε αγγελιοφόρους, ενώ συμμετέχουμε σε πολλές συγκεντρώσεις. Όλο και περισσότερος κόσμος μάς ακολουθεί. Δυναμώνουμε. Έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως και στη Γαλλία, για την καλυτέρευση της καθημερινότητας. Απευθυνόμαστε στους αναποφάσιστους των εκλογών και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν τη ζωή τους πίσω» λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος – όπως δηλώνει –  έχει αναλάβει να οργανώσει και να ενώσει το κίνημα εδώ στην Ελλάδα με αυτό της Γαλλίας, μιλά μεταξύ άλλων για την πολιτική, τους πολιτικούς αλλά και για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία και τους περιορισμούς.

«Δεν έχουμε λίστα μελών, δεν έχουμε γραφεία και διευθύνσεις  αλλά ούτε και ταμείο και γι’ αυτό δυσκολεύουμε τους εχθρούς μας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 72% του γαλλικού λαού στηρίζει τα “Κίτρινα Γιλέκα”. Υπάρχουν πολλοί εδώ στην Ελλάδα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στο κίνημα ως αγγελιοφόροι στις γειτονιές τους. Το αίμα που έχει χυθεί στη Γαλλία, τους 38 νεκρούς στις διαδηλώσεις,  δεν πρόκειται να τα προδώσουμε ποτέ. Μας έδειραν, μας έριξαν πρόστιμα, μας συκοφάντησαν, μας λοιδόρησαν κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ», προσθέτει.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς  διευκρινίζει πως «τα “Γιλέκα” δεν είναι αντιεμβολιαστές αλλά είναι κατά της υποχρεωτικότητας», ενώ όσον αφορά στις εκλογές στη Γαλλία επισημαίνει πως «το κίνημα δεν θα υποστηρίξει ούτε τον Μακρόν αλλά ούτε και τη Λεπέν».

Δείτε όλα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος των «Κίτρινων Γιλέκων» στη «Ζούγκλα»:

Στο Facebook μπορεί να έρθει σε επαφή κάποιος με τα «Γιλέκα» στην Ελλάδα στον εξής σύνδεσμο: Kitrina gileka.giletsjaunes.gr

Η ιστορία των «Κίτρινων Γιλέκων» 

Για την ιστορία, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων (Mouvement des gilets jaunes‎), που πήρε το όνομά του από τα φωσφορίζοντα γιλέκα που φορούν πολλά μέλη του, εμφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 2018.

Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε αρχικά στην άνοδο της τιμής των καυσίμων που προκάλεσε η αύξηση του φόρου στα πετρελαιοειδή.

Στην πόλη Μπορντώ της Γαλλίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συγκέντρωση των "Κίτρινων Γιλέκων" (17 Μαρτίου 2021)

Γρήγορα όμως επεκτάθηκε και σε αιτήματα που σχετίζονται με την αγοραστική δύναμη μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που ζουν σε περιαστικές περιοχές και την επαρχία, ζητώντας και την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν μπλοκάρει το αυτοκινητόδρομο Παρίσι - Μπορντώ - Στη φωτογραφία ο κ. Παναγιωτόπουλος (19/11/2018)

Αρχικά δημοσιεύτηκαν 42 αιτήματα των Γάλλων διαδηλωτών, με προμετωπίδα την περίθαλψη των αστέγων. Το κίνημα εξαπλώθηκε κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Φωτογραφία από διαδηλώσεις στη Γαλλία

Η πρώτη πανεθνική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2018, ενώ λίγες μέρες αργότερα -στις 2 Δεκεμβρίου- σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος των "Κίτρινων Γιλέκων" στην Ελλάδα, Διονύσης Παναγιωτόπουλος

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της αύξησης στον φόρο για έξι μήνες (θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2019).

Φωτογραφία από διαδηλώσεις στη Γαλλία

Στις 27 Ιανουαρίου 2019 έλαβε χώρα η 1η Συνέλευση των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο Κομερσί, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης του κινήματος, όπως αποτυπώθηκε και στο σχετικό τους κείμενο.

Το Ζougla.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης συνάντησε τα "Κίτρινα Γιλέκα" στο Θησείο

Το Ζougla.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης συνάντησαν τα “Κίτρινα Γιλέκα” στο Θησείο

Στις 5-7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνέλευση των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο Σεν-Ναζέρ με περίπου 800 εκπροσώπους.

 6 Απριλίου 2019 στην πόλη Μπορντώ στο περίπτερο των αιτημάτων των "Κίτρινων Γιλέκων"

Όπως το κίνημα των Αγανακτισμένων, έτσι και αυτό των Κίτρινων Γιλέκων έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σερβία και η Φινλανδία.

Το παρακάτω βίντεο είναι από την  Πλατεία του Χρηματιστηρίου στην πόλη Μπορντώ της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέλευσης των Κίτρινων Γιλέκων. Περιλαμβάνει ομιλία του κ. Παναγιωτόπουλου στα Γαλλικά αλλά και την ανακοίνωση πως θα αναλάβει στην Ελλάδα την οργάνωση του κινήματος. Συγκεκριμένα, ο ομιλητής πριν τον κύριο Παναγιωτόπουλο ανακοινώνει το πρόγραμμα της λίστας των Κίτρινων Γιλέκων για τις δημοτικές εκλογές και στη συνέχει ανακοινώνει το γεγονός ότι ο συνεντευξιαζόμενοςστην Ελλάδα θα οργανώσει το κίνημα εκεί:

Τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και τους κανονισμούς του κινήματος μπορείτε να τα δείτε στην σελίδα τους στο facebook. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης