Τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ για το ασυντήρητο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τις έχουμε καταγράψει. Τις ευθύνες των αρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι αδιαφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια αποψιλώνοντας με τις ευλογίες τους τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ από προσωπικό και μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες των οργανισμών αυτών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών τις καταγράψαμε επίσης.

Πρέπει εδώ όμως να επισημάνουμε πως υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων και των κοινοτήτων, αλλά και των προϊστάμενων αρχών του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας. Οι ευθύνες αυτές αφορούν το γεγονός ότι παρά τον βαρύ χειμώνα και παρά την κοινή πεποίθηση ότι υπήρξε συσσώρευση εύφλεκτου υλικού σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας, εν τούτοις ελάχιστα έως πολύ ελάχιστα πράγματα έγιναν για να αποφευχθεί η καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που μαθαίνει κάθε πυροσβέστης τον πρώτο μήνα της εκπαίδευσης του είναι ότι η πυρκαγιά κερδίζεται τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι όταν εκδηλώνεται. Η φωτιά σβήνει, μεταφορικά, όταν οι υπηρεσίες καθαρίζουν τα δάση, μαζεύουν τα ξερόκλαδα, κόβουν και απομακρύνουν τους ξερούς κορμούς, αποψιλώνουν νωρίς όλες τις εκτάσεις, από τα ξερά χόρτα, εκεί στα τέλη Μαΐου.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Και αν, παρά τις φωνές που ακούστηκαν όπως αυτές της «Ζούγκλας» με προειδοποιητικές βολές ήδη από την άνοιξη, έγιναν κάποιοι καθαρισμοί εδώ κοντά στα αλσύλλια και τα δάση της περιοχής, τίποτα δεν έχει γίνει στις απομακρυσμένες περιοχές της Εύβοιας, της Φωκίδας, της Ηλείας, της Αρκαδίας και βεβαίως ακόμη και των απομεμακρυσμένων περιοχών της Αττικής και της κοντινής Κορινθίας.

Το tweet του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είναι αποκαλυπτικό: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης