Πανικός και ασυνεννοησία σκότωσαν τον 18χρονο Ρομά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 19:39
Πανικός και ασυνεννοησία σκότωσαν τον 18χρονο Ρομά

Ένα λευκό Huyndai τύπου Accent, με τρεις νεαρούς Ρομά, σχεδόν εφήβους, ακινητοποιείται στο Πέραμα και δέχεται 38 σφαίρες από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που το καταδιώκουν.

Στο αυτοκίνητο, που τελικά έχει κλαπεί, δεν βρίσκονται όπλα. Ο συνοδηγός, ένας Ρομά μόλις 18 χρονών και πατέρας δύο παιδιών, σκοτώνεται επί τόπου έχοντας δεχτεί τρεις σφαίρες από τα όπλα των αστυνομικών.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που συμμετείχαν στην εκτέλεση προσάγονται αμέσως και ανακρίνονται. Η προσαγωγή μετατρέπεται σε σύλληψη. Και οι επτά αστυνομικοί κρατούνται στη ΓΑΔΑ μέχρι να εμφανιστούν στον εισαγγελέα.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι πολύ σοβαρές. Όμως οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί, μεταξύ του θαλάμου επιχειρήσεων και των ασυρμάτων των μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι αποκαλυπτικοί και χαρακτηριστικοί.

Το κέντρο επιχειρήσεων επανειλημμένως διέταξε τους αστυνομικούς να διακόψουν την καταδίωξη. Οι εντολές για διακοπή επανέρχονται συνεχώς, η μια μετά την άλλη, και μάλιστα σε μια στιγμή ακούγεται από τον ασύρματο και η διαταγή από τον Α-100 που σημαίνει ότι ο θάλαμος μετέδωσε στις εμπλεκόμενες μονάδες τη διαταγή του διοικητή της Άμεσης Δράσης.  Δηλαδή, ο θάλαμος επιχειρήσεων μετέδωσε διαταγή ανώτατου αξιωματικού.

Από τις απομαγνητοφωνήσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως οι αστυνομικοί επί του πεδίου δεν ακολούθησαν τις διαταγές και συνέχισαν την καταδίωξη. Από τις επίσημες καταθέσεις τους προκύπτει ότι ισχυρίζονται πως δεν άκουσαν τις εντολές αυτές.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ δηλαδή ισχυρίζονται πως κάθε φορά που επιβαίνουν των μηχανών τους και εμπλέκονται σε αποστολή, είτε αυτή είναι καταδίωξη ή κάτι άλλο, δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν καθαρά τις εντολές του αρχηγείου. Αν αυτό συμβαίνει, και ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην αλήθεια, τότε στην πράξη οι ομάδες ΔΙΑΣ δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ υφίσταται σοβαρότατο τεχνολογικό κενό ως προς τη διαχείριση των εντολών μεταξύ του θαλάμου επιχειρήσεων και των θαλάμων εμπλοκής.

Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που εμπλεκόμενοι αστυνομικοί σε ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ισχυρίζονται πως αντιμετώπισαν αυτό το τεχνικό πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης η οποία, σημειωτέον, δεν κράτησε λίγα λεπτά της ώρας. Η καταδίωξη συνεχίστηκε για ώρα σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Μένει λοιπόν να ξεκαθαριστεί τόσο το συνολικό ζήτημα που τίθεται, των επικοινωνιών, όσο και το ειδικό ζήτημα που αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ένα άτομο νεαρής ηλικίας, πατέρας δύο παιδιών, άοπλος, γνωστός στην αστυνομία για παραβατική συμπεριφορά αλλά πολύ χαμηλού προφίλ, είναι νεκρός. Ο νεαρός αυτός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, όταν ήταν 14 ετών, μόνο για μια κλοπή ποδηλάτου. Από πότε άραγε ο κλέφτης ποδηλάτων αποτελεί τόσο σοβαρό στόχο των διωκτικών αρχών, για να θυμηθούμε το αριστούργημα του Βιτόριο Ντε Σίκα;

Οι αστυνομικοί έριξαν συνολικά 38 σφαίρες. Τα ηχητικά από την επιχείρηση μέσα στη νύχτα δίνουν μια εικόνα Βαγδάτης, αλλά στην περιοχή Περάματος. Οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή δεν φαίνεται να κατέγραψαν τίποτα, ενώ για άλλη μια φορά η κάμερα του λεωφορείου που ενεπλάκη στην υπόθεση εμποδίζοντας το Huyndai  ήταν παραδόξως και αυτή τυφλή.

Διαβάστε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους:

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, ανεβαίνουμε τη Θηβών προς Βίζας, ακολουθούμε στο ύψος σχεδόν της ΔΟΥ.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Το αριθμητικό και σε ποιο ύψος της Θηβών;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, Αθίγγανοι.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Τι όχημα είναι;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Hyundai λευκό, κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Accent είναι; Accent λευκό;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ένα Accent λευκό, παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελήφθη, ελήφθη, με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να 'ναι, θα το σταματήσουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο από 142 ακολουθεί και η ομάδα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελήφθη, ελήφθη, ελήφθη. Ψυχραιμία. Προς τα πού κινούμαστε; Προς Ιερά ή γυρίζει πίσω;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δίπλα στην πλατεία, κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Βγήκαμε Θηβών.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κινούμαστε επί της Θηβών.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 503;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πάει για Παλατάκι κάτω, κέντρο, από 382 ακολουθούμε ομάδες.

Στη συνέχεια έρχεται η εντολή από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. για διακοπή της καταδίωξης.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ τέλος, τέλος, απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος, στους τομείς σας όλοι, τώρα.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Ίσως το προλάβω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Η εντολή είναι σαφής, διακόπτουμε τώρα. Ολοι οι σταυροί στους τομείς σας.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ θα επαναλάβουμε τέλος, εάν δεν σταματάει το αυτοκίνητο τέλος, διακόπτουμε, διακόπτουμε, είναι εντολή του Α100, θα διακόψετε άπαντες.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχουν απομακρυνθεί οι ομάδες από το όχημα, έχω μείνει πίσω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Για όλους τους σταθμούς, δεν θα επανέλθουμε, είναι η τελευταία φορά που το διαβιβάζουμε. Για όλους τους σταθμούς, τέλος. Καθένας στον τομέα του και δεν θα επανέλθουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ, 400Γ θα ενημερώσω τις ομάδες και εσείς, να κόψουν να ακολουθούν το όχημα, τέλος.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πέραμα στην Ελπίδος …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ποιος σταθμός διαβιβάζει και για ποιον λόγο; Όποιος σταθμός διαβιβάζει για το Hyundai… αν ακολουθεί το Hyundai κάποιος σταθμός, θα παρακαλέσουμε, είναι η τελευταία φορά που θα το διαβιβάσουμε, οποιοσδήποτε σταθμός κι αν είναι αυτός που διαβιβάζει και δεν γίνεται αντιληπτός, να διακόψετε τώρα να ακολουθείτε το όχημα. Τώρα. κι όποιος σταθμός είναι αυτός που το ακολουθεί να ενεργήσει 1-13 με το κέντρο.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε.

Λίγο μετά την εμπλοκή που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά οι διάλογοι είναι οι ακόλουθοι:

Ομάδα ΔΙΑΣ: 403… ένα ασθενοφόρο σύντομα! Έχουμε Ε23 και.. εμβολισμό μηχανής! Τρέξτε πού είστε συνάδελφε, που είστε;

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Η ομάδα που διαβίβασε θέλουμε το ακριβές 1-11 για να βοηθήσουμε

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ελπίδος 38 Πέραμα, Ελπίδος 38 Πέραμα επείγον!

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελπίδος 38 Πέραμα, 409;

Ομάδα ΔΙΑΣ: 405 τρεις… Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, 409, 407. Όχημα; Όχημα Δραπετσώνας; Όχημα Δραπετσώνας: Το όχημα της Δραπετσώνας στον Σκλαβενίτη καθ’ οδόν. Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Σύντομα…Α 9-1;

Ομάδα Α 9-1: Κατευθυνόμαστε. Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 407;

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Το ένα.. κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελπίδος 38 Πέραμα για τους σταθμούς. Ελπίδος 38 Πέραμα, δεν θα επανέλθουμε για το ακριβές, Ελπίδος 38, τώρα! Ό,τι παρατάτε, ό,τι έχετε και πάτε Ελπίδος 38 Πέραμα. 406, Νίκαια; 403;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Σύντομα το ΕΚΑΒ!

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Έχουμε ενημερώσει το ΕΚΑΒ, ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Αρνητικός κέντρο, παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 γιατί κινούνταν … εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Οι δράστες έχουν τραυματιστεί λόγω του Ε -23;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ορθόν.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Έχουν χτυπήσει και δίκυκλα κινούμενα και υπάρχουν και τραυματίες από τους δικυκλιστές;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Αρνητικό, τρία υπηρεσιακά δίκυκλα έχουν γκρεμίσει κέντρο, έκαναν όπισθεν, βρήκαν… έκαναν όπισθεν, και γκρέμισαν 3 υπηρεσιακά δίκυκλα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Τα οποία δεν είχαν, δεν ήταν, τα είχατε σταθμεύσει εσείς, ορθόν, για τον έλεγχο;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο ήταν πίσω και μας εμπόδισε.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχει παρασύρει 5 υπηρεσιακά δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος, αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε- 23 γιατί κινούνταν με θανατηφόρο.. εναντίον συναδέλφου.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, Ελήφθη, Ελήφθη, συγκλίνουν σταθμοί στο σημείο, Ελήφθη, με ηρεμία, άλλος… είναι και οι δύο τραυματίες οι δράστες, υπάρχει τρίτο άτομο που να αναζητούμε, να είναι στο σημείο; 403;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχουν τραυματιστεί, γράψτε έχουμε 5 μηχανές σε παράσυρση.. σύντομα δύο ασθενοφόρα κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Τα ασθενοφόρα έχουν ενημερωθεί, μας ενδιαφέρει, ψάχνουμε τρίτο;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Έχει διαφύγει. Έχει διαφύγει τρίτος. ΔΙΑΣ 400Γ

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο οι συνάδελφοι έχουν ενεργήσει Ε-23 έχουν τραυματιστεί οι δύο δράστες, ένας στο λαιμό, ο έτερος στο χέρι στο αριστερό χέρι.

Ακούστε τους ηχογραφημένους διαλόγους: 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 19:40