Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, σήμερα, οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα. Με Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν σήμερα, ζητούν να ακυρωθούν οι Αποφάσεις της Υπουργού, κας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ. Ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε μια αντισυνταγματική διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.

Το 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι:

«Ένα σύστημα εισαγωγής, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι παράλληλα με την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται, υποβαλλόμενοι σε δοκιμασία εξετάσεων και βαθμολόγηση, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι συμβατό προς τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις, εφ’ όσον τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι αμιγώς ακαδημαϊκά, ήτοι εφ’ όσον οι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς
το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής, όπου επιθυμεί καθένας να εισαχθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλης φύσεως κριτήρια, μη ακαδημαϊκά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Eπιτροπή Πρωτοβουλίας Υποψηφίων Παλαιού Συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 συγκροτήθηκε αυθόρμητα, ως αντίδραση των αδικημένων υποψηφίων του Παλαιού Συστήματος. Υπό την ασφυκτική πίεση της επικείμενης, πριν από τα τέλη Αυγούστου, Ανακοίνωσης των Βάσεων Εισακτέων, κατόρθωσε μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, να συντονίσει μια μεγάλη ομάδα υποψηφίων, για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, έχει ήδη υποβάλει, αίτημα ακρόασης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και ταυτόχρονα Αίτηση Διοικητικής Αναστολής Εκτέλεσης των Αποφάσεών της που προσβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι την αναμενόμενη έκδοση των Βάσεων Εισαγωγής έτους 2020 πιστεύει ότι, υπάρχουν πολλές νομικές -και όχι μόνο- δυνατότητες για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιούργησε η προαναφερόμενη αντισυνταγματικότητα και να αποτραπεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των υποψηφίων του Παλαιού Συστήματος, εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας αυτής.

ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης