Στα μαθήματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, των Λατινικών και της Χημείας διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, με εκείνο των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας να θεωρείται το πιο απαιτητικό ειδικά στο πεδίο της θεωρίας.
Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων ολοκληρώνονται την Τρίτη με το μάθημα της Βιολογίας. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων ολοκληρώνουν τις δικές τους εξετάσεις την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιουνίου.

Αναλυτικά τα θέματα:
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στο μάθημα των Λατινικών
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στο μάθημα της Χημείας
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Το zougla.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, άμεσα και έγκυρα, δημοσιεύει σχολιασμούς και απαντήσεις των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα των Λατινικών
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα της Χημείας
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

«Γενικά, τα θέματα δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης, έχουν θεωρητική προσέγγιση και όχι αλγεβρική. Υπάρχουν σημεία που είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν. Θεωρούνται πιο εύκολα από τα περσινά όσον αφορά στο κομμάτι των ασκήσεων, ενώ η θεωρία μπορεί να προβληματίσει τους υποψηφίους. Απαιτούν καλή προετοιμασία, σε βάθος κατανόηση της ύλης και εξοικείωση με αυτή» σημειώνουν στον σχολιασμό τους η οικονομολόγος-εκπαιδευτικός Μαρία Μαλαγκονιάρη και ο οικονομολόγος Στάθης Μουζάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα:

Θέμα Α: Θέμα θεωρίας με ζητούμενα τα οποία απαιτούν πλήρη γνώση και κατανόηση της οικονομικής θεωρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Α2 και Α3 έχουν μία ιδιαίτερη πρωτοτυπία και χρήζουν προσεκτικής αντιμετώπισης από τους υποψηφίους για την επιλογή της κατάλληλης απάντησης.

Θέμα Β: Θέμα θεωρίας επιμερισμένο σε τρία υποερωτήματα, τα οποία αποτελούν την 7η ενότητα του 2ου κεφαλαίου. Χαρακτηρίζεται ως απαιτητικό θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα Γ: Άσκηση από το 1ο Κεφάλαιο της ύλης στην οποία οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν στο Γ1 τις αριθμητικές πράξεις και τη στρογγυλοποίηση όπου κρίνεται αναγκαία. Τα Γ2 και Γ3 θεωρούνται απλά και λύνονται με κλασικές μεθοδολογίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Γ4, καθώς απαιτεί κριτική σκέψη κι όχι στείρα αποστήθιση μέρους της οικονομικής θεωρίας.

Θέμα Δ: Συνδυαστική άσκηση από το 3ο και το 4ο Κεφάλαιο της ύλης. Το Δ1 είναι βατό και λύνεται με απλή εφαρμογή τύπων του σχολικού βιβλίου. Το Δ2 χρήζει καλής γνώσης της θεωρίας του Κόστους. Το Δ3 δεν δημιουργεί πρόβλημα στους υποψηφίους όσον αφορά στην κατασκευή του πίνακα προσφοράς, αλλά ως προς την εξήγησή του, η οποία απαιτεί καλή γνώση της θεωρίας από το σχολικό βιβλίο. Το Δ4 είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα ερωτήματα και αφορά αποκλειστικά σε θεωρητικό κομμάτι της ύλης.

Λατινικά

Τα θέματα κρίνονται στο σύνολό τους αρκετά εύκολα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Παναγιώτα Ντούλα. Οι μεταφράσεις προέρχονται από τα κείμενα 5, 27,45 του σχολικού βιβλίου, τα οποία εμφανίζουν ελάχιστες λεξιλογικές και γραμματικο-συντακτικές δυσκολίες.

Οι ασκήσεις της γραμματικής τόσο στο κομμάτι των ουσιαστικών και επιθέτων όσο και στο κομμάτι των ρημάτων κρίνονται αρκετά εύκολες. Ωστόσο, απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια. Το ίδιο παρατηρήθηκε στις ασκήσεις συντακτικού περιεχομένου, όπου ζητήθηκαν βασικά συντακτικά φαινόμενα, δουλεμένα επαρκώς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Εν γένει, υπήρχαν λίγα σημεία που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τους μέτρια από τους καλά διαβασμένους μαθητές.

«Ένα εύκολο και μάλλον ευχάριστο κλείσιμο αναμένεται για τους μαθητές της ομάδας των ανθρωπιστικών επιστημών» καταλήγει η Παναγιώτα Ντούλα.

Χημεία

«Τα θέματα της Χημείας Προσανατολισμού θεωρούνται αναμενόμενα και μέτριας δυσκολίας. Τα Α και Β ήταν θέματα βατά, ενώ τα θέματα Γ και Δ για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές» παρατηρεί η Νατάσα Παλαιογεώργου από το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης