Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, καθιστά σαφές -μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων- ότι η παρουσία ευρείας αμερικανικής ομάδας στην πόλη καταδεικνύει τη δέσμευση των Η.Π.Α. για ισχυρό αμερικανικό «παρών» ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα στην ακριτική πόλη, όπου λόγω του λιμένα της, έχει δρομολογηθεί σειρά από στρατηγικά έργα στον τομέα της ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές. Μια παρουσία που, όπως εκτιμά, «προωθεί τα συμφέροντα των δύο χωρών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας».

«Ο Έβρος», όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ, «έχει ιδιαίτερα στρατηγική γεωγραφική θέση, είναι τα σύνορα με την Τουρκία, τα σύνορα με τη Βουλγαρία, είναι η γέφυρα μεταξύ της Μικράς Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια περιοχή που ιστορικά είναι το επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και η παρουσία μας, όπως είπα, είναι μέρος της αμερικανικής δέσμευσης να υπογραμμίσουμε την ενεργό συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του προς το Πρακτορείο, ο κ. Pyatt διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει ένα σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για συγκεκριμένες επενδύσεις. Αυτό θα αποφασιστεί από ιδιωτικές εταιρίες. Το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε μένα είναι ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό, υπάρχει οικονομική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί και ελπίζουμε πάρα πολύ ότι αμερικανικές εταιρίες θα βρουν ελκυστικές τις συνθήκες που η κυβέρνηση δημιουργεί. Γιατί βλέπουμε αυτό το είδος επενδύσεων ως ένα τρόπο να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να προάγουμε την αμερικανική στρατηγική για ανάπτυξη της Ελλάδας ως έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, ενώ συνοδευόταν από τον πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, τον αντιπρόσωπο Άμυνας Πλοίαρχο Timothy Ketter, το σύμβουλο οικονομικών υποθέσεων της Πρεσβείας William Laitinen κ.α. στελέχη της πρεσβείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης