Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο, από μια διαδοχική σειρά χαμηλών βαρομετρικών, που θα επηρεάσουν τη χώρα μας το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις 3 Ιανουαρίου τις χιονοπτώσεις σε πολλές πεδινές περιοχές, αλλά και την πολύ έντονη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα προσεγγίσει μέσα στην εβδομάδα, θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Το χαμηλό αυτό  βαρομετρικό ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, «Σοφία».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ιανουάριος θα δείξει το σκληρό πρόσωπο του χειμώνα.Πολικής προέλευσης αέριες μάζες θα εισέλθουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα για πολλές ημέρες να βρεθούμε σε συνθήκες παγετού, με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρύο θα συνοδευτεί από αξιόλογες χιονοπτώσεις, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως αναμένονται σημαντικά καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, ακόμη και κατά μήκος των Εθνικών Οδικών Αξόνων της χώρας, που διασχίζουν και πεδινές περιοχές. Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πολικό ψύχος που θα επικρατήσει είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, να παγώσουν σωλήνες του νερού, ενώ οι δρόμοι να καλυφθούν από πάγο. Όσοι ταξιδέψουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, προς πάσα κατεύθυνση στη χώρα, θα πρέπει απαραιτήτως να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη που ακολουθεί, το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής – βορειοδυτικής Ευρώπης (επικράτηση καλοκαιρίας / ελάχιστα καιρικά φαινόμενα) προκαλεί την κάθοδο πολικών αερίων μαζών από τη Σκανδιναβία που φτάνουν ακόμα και στα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδείνωση από απόψε το βράδυ 

Νέα επιδείνωση λοιπόν θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Αναλυτικά:
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά.
Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές που θα φέρει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, από το βράδυ της Τετάρτης έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές που θα φέρει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, από το βράδυ της Τετάρτης έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Παραθέτουμε χάρτη έντονων φαινομένων «METEOEX – Alarm Map» από το Meteoclub.gr στον οποίο θα δείτε τις περιοχές που φαίνεται πως θα επηρεαστούν το διάστημα της τρέχουσας κακοκαιρίας:


ΙΣΧΥΕΙ: ΤΕΤΑΡΤΗ 02-01-2019 15:00 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-01-2019 12:00

ΤΜΗΜΑ Α
Δυτική Ελλάδα: Από την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Β.Ιόνιο και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Πελ/νήσου, ύφεση από το βράδυ της Πέμπτης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής χώρας κυρίως από τα 400μ και άνω.

ΤΜΗΜΑ Β
Βόρεια Ελλάδα: Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 400μ (χιονόνερο – βροχή στα πεδινά) οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα πυκνές και θα ενταθούν προς το πρωί της Πέμπτης. Σταδιακά οι κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα πεδινά της Μακεδόνιας κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης. ΟΛΙΚΟΣ παγετός σε συγκεκριμένες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

ΤΜΗΜΑ Γ
Κεντρική Ελλάδα: Την Πέμπτη αναμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένου της Αττικής) την Πελ/ησο και αργότερα τις Κυκλάδες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά πάνω από τα 800μ . Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά ενδεικτικά από τα 400μ και άνω. Σταδιακά προς το βράδυ θα ενταθούν και θα επηρεάσουν όλες τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς – Εύβοιας.

ΤΜΗΜΑ Δ
Νότια – Ανατολική Ελλάδα: Βροχές κατά τόπου ισχυρές στην νότια Πελ/ησο που σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης θα επηρεάσουν την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη οι οποίοι ενδέχεται να φτάσουν και τα 10b Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1000μ και τα ορεινά ημιορεινά των νησιών από τη Χίο και βορειότερα .

ΤΜΗΜΑ Ε
Αττική: Βροχές κατά τόπους έντονες αναμένουμε από την Πέμπτη. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά αρχικά από νωρίς το πρωί πάνω από τα 800μ . Σταδιακά προς το βράδυ η θερμοκρασία θα πέσει κι’ άλλο και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται παροδικά και στα Β.Προάστια της Αθήνας. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής αναμένουμε ύφεση των φαινομένων.

Πρόγνωση χιονοκάλυψης και πορείας αερίων μαζών μέχρι το Σάββατο 5 Ιανουαρίου

Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό φέρνει η «Σοφία», μια κακοκαιρία διαρκείας που θα ντύσει στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η κίνηση των πολικών αέριων μαζών, καθώς επίσης και η εκτιμώμενη χιονόστρωση:

Η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών τα επόμενα 24ωρα:

Συμβουλές για τον παγετό

Το meteo/ΕΑΑ δίνει ορισμένες συμβουλές για να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

-Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
-Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
-Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
-Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
– Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

– Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
– Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

– Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
– Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
– Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
– Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Θεσσαλονίκη: Να προφυλάξουν τα δίκτυα ύδρευσης από την παγωνιά, καλεί τους πολίτες η ΕΥΑΘ
Να ελέγξουν τα υδρόμετρα, τις βρύσες των μπαλκονιών και τις εξωτερικές σωληνώσεις και να φροντίσουν να τις μονώσουν εξειδικευμένοι τεχνίτες, καλεί τους πολίτες, με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕΝα ελέγξουν τα υδρόμετρα, τις βρύσες των μπαλκονιών και τις εξωτερικές σωληνώσεις και να φροντίσουν να τις μονώσουν εξειδικευμένοι τεχνίτες, καλεί τους πολίτες, με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, με αφορμή την πρόγνωση για κύμα ψύχους τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, τους καλεί να επιβεβαιώσουν ότι οι διακόπτες των εσωτερικών τους δικτύων υδροδότησης ανοιγοκλείνουν κανονικά και ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια.

Με την ανακοίνωση υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι βλάβες που αφορούν την ΕΥΑΘ (η εταιρεία είναι υπεύθυνη για βλάβες μέχρι του σημείου σύνδεσης των κεντρικών αγωγών με τα ιδιωτικά δίκτυα των οικοδομών) δηλώνονται τηλεφωνικά στο 11124 και ηλεκτρονικά στο www.eyath.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για γενική προστασία από την παγωνιά είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Οι βροχοπτώσεις τα επόμενα 24ωρα:

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει για τους θερμαινόμενους χώρους
Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους πολίτες τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της, μέσω της παρακάτω επικαιροποιημένης ιστοσελίδα της: https://goo.gl/zNV3UH
Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους τους οποίους λειτουργούν οι δήμοι και άλλοι φορείς, με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διευκόλυνση των πολιτών τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παράλληλα παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια.

Στους παρακάτω χάρτες φαίνονται οι χιονοπτώσεις στην Αττική την Πέμπτη:

O χάρτης των φαινομένων για την Πέμπτη από το Forecastweather:

 Μερικά παραδείγματα από περασμένες «χιονο-κακοκαιρίες»:

Δεκέμβριος 2001:

Ιανουάριος 2002:

Φεβρουάριος 2004:

Ιανουάριος 2006:

Φεβρουάριος 2008:

Ιανουάριος 2017 (Αριάδνη):

Eπισημαίνεται πως κάθε χιονιάς φέρει τη δική του αποκλειστική ταυτότητα και εξετάζεται λεπτομερώς μετά το πέρασμά του από τον Ελλαδικό χώρο κι αυτό γιατί έως και την τελευταία στιγμή , δευτερεύοντα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα ή τοπικές συγκλίσεις επιφανειακών ανέμων ή ανέμων στο κατώτερο επίπεδο της τροπόσφαιρας μπορούν να ενεργοποιήσουν χιονοπτώσεις και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν ανιχνεύσιμες από τα μοντέλα καιρού.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων 

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μεταξύ άλλων και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου πολιτικής προστασίας, «στην Κρήτη ήδη υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων κατά την αιχμή των καιρικών φαινομένων και για όσους μετακινούνται προτείνεται το ταξίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις κεντρικές αρτηρίες και όχι από τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Όσοι μετακινούνται καλούνται να εξοπλίσουν το όχημα τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και να υπακούουν στις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί.

Έκτακτη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές της ΕΥΑΘ με αφορμή την πρόγνωση για κύμα ψύχους τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Συστάσεις από τον κεντρικό δήμο εν όψει του κύματος κακοκαιρίας

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub.gr, Weather.gr, Xalazi.gr, EMY, Forecastweather.gr 
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης – Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης