Ρεπορτάζ: Μάριος Βελέντζας

Μικρό καλάθι κρατούν οι παράγοντες της αγοράς όσον αφορά στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθούν εφέτος, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία και λανθασμένους χειρισμούς σ’ ένα θέμα το οποίο «καίει» εκατ. νοικοκυριά και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ευθύνες στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία και λανθασμένους χειρισμούς σ’ ένα θέμα το οποίο «καίει» εκατ. νοικοκυριά επιρρίπτει η ΠΟΠΕΚ και η ΟΒΕΤο οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι με το επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που αρκετά σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι στη σκιά της μνημονιακής δέσμευσης για «ψαλίδι» 50% στο συγκεκριμένο βοήθημα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των νέων φόρων, δημιουργεί ασφυξία στην αγορά.

«Δεν υπάρχουν παραγγελίες» αναφέρει στο zougla.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου, επισημαίνοντας ότι η μείωση στο μισό του επιδόματος θέρμανσης -χωρίς παράλληλη ελάττωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των παραγγελιών, πτώση εσόδων για το Δημόσιο και επανάληψη φαινομένων αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μάλιστα, ότι ακόμα ο καιρός παραμένει σύμμαχος των καταναλωτών και πως υπάρχει η γενικότερη τάση σε μεγάλη μερίδα των πολιτών να παίρνει αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο.

Για τον κ. Ασμάτογλου, ενδεχόμενη μείωση του ΕΦΚ από τα 23 στα 13 λεπτά -σε συνδυασμό με την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές- θα επέτρεπε τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής στα 75 λεπτά/λίτρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε εφικτή ακόμα και την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εναρμονιστεί και με τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φθηνό πετρέλαιο, περισσότερα έσοδα

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης ανέφερε στο zougla.gr ότι έχει αποδειχτεί πως η υπερφολογήση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας μειώνει το καταναλωτικό ενδιαφέρον, περιορίζοντας τα κρατικά έσοδα.

Η ΟΒΕ προτείνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμανθεί στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ/χιλιόλιτροΟ κ. Κιούσης τόνισε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να κυμανθεί στα επίπεδα του 2011 (πριν από την αύξηση του ΕΦΚ), δηλαδή στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο, ασκώντας παράλληλα κριτική στους χειρισμούς του Υπουργείου Οικονομικών για το γεγονός ότι καθυστέρησε να λάβει οριστικές αποφάσεις, επιτρέποντας τη διάδοση σεναρίων.

Επιπλέον, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η τιμή του λίτρου στα 85-88 λεπτά είναι πιο προσιτή για τα ελληνικά νοικοκυριά (σε σχέση με το 1-1,1 ευρώ το 2014), δίνοντας έμφαση στις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο. Για τον ίδιο, ιδανική λύση είναι η παροχή φθηνού καυσίμου -εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης και στην άνοδο των εσόδων για το κράτος.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης