Σε οριστική παύση τίθεται ο διευθυντής του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγία» της Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσαβδαρίδης, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κάνοντας δεκτή την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή μετέτρεψε σε οριστική παύση (απόλυση) την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών που είχε επιβληθεί στο γιατρό με παράλληλη στέρηση του αποδοχών του.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνταν συστηματικά στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου όχι μόνο δεν είχαν έγκριση του ΕΟΦ αλλά έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία απροσδιόριστου αριθμού ασθενών οι οποίοι τα λάμβαναν. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο το οποίο είναι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαπιστώθηκε «διακίνηση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους με αδιαφανείς διαδικασίες» ενώ κρίθηκε ότι ο τρόπος χορήγησης της χημειοθεραπείας στο ογκολογικό τμήμα παραβιάζει τους κανονισμούς του ΙΚΑ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια διεξήχθησαν δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και σύμφωνα με τα πορίσματα τους «χορηγούντο ογκολογικά φάρμακα χημειοθεραπείας εκτός ενδείξεων και σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90%». Τα φάρμακα αυτά δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ αλλά ούτε των ίδιων των ασθενών (αποτελούσαν δοκιμαστικά φάρμακα ογκολογικής ομάδας της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας HeCOG) και επιβάρυναν το ΙΚΑ, αλλά «πιθανά και την υγεία των ασθενών».

Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβδαρίδη και έκανε δεκτή την προσφυγή του κ. Ρακιντζή, κρίνοντας ότι στοιχειοθετείται το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του κ. Τσαβδαρίδη και «ενόψει της βαρύτητας και των συνθηκών» που τελέστηκαν τα αδικήματα, προσήκουσα ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης.

Ο κ. Τσαβδαρίδης την εποχή που χορηγούνταν τα εν λόγω φάρμακα στο νοσοκομείο (2007) ήταν συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη. Προοριζόταν μάλιστα να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τότε γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης του ζήτησε να παραιτηθεί από το κομματικό του αξίωμα για να αποφευχθεί η διάσταση του θέματος από τον Τύπο, αλλά και για να μην αξιοποιηθεί πολιτικά από την ΝΔ.

Ο γιατρός προφασίστηκε άγνοια για την σε βάρος του απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου, λέγοντας πως ο ίδιος δεν ενέχεται σε καμία παράνομη πράξη και δήλωσε στον κ. Αθανασάκη ότι δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Τελικά μετά από τις πιέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και βουλευτών της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσαβδαρίδης στις 17 Ιουλίου 2007 υπέβαλε την παραίτησή του από το κομματικό του αξίωμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης