Μπλοκάρει την ανέγερση ξενοδοχείου εννέα ορόφων στην περιοχή του Μακρυγιάννη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνοντας την προέγκριση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την απόφαση αυτή, κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση που κατάθεσαν 14 κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη διαμαρτυρόμενοι για την προέγκριση της οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση του εννιαώροφο  ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα, καθώς και την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου στην συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακύρωση της προέγκρισης της οικοδομικής αδείας οφείλεται σε τυπικούς λόγους. Και αυτό γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πριν την  προέγκριση της οικοδομικής άδειας είχε χορηγηθεί έγκριση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. Μεταγενεστέρως όμως η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά νεώτερη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ., για λόγους νομιμότητας.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας  ακύρωσαν την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, καθώς είχε  «απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της».

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, «το Δικαστήριο, ερμηνεύοντας τις διατάξεις των άρθρων 24 παράγρ. 1 και 6 του Συντάγματος, 10, 14 και 50 του αρχαιολογικού νόμου (ν. 3028/2002), επανέλαβε κατ’ αρχάς την πάγια νομολογία του, κατά την οποία επεμβάσεις πλησίον μνημείου  επιτρέπονται μόνο κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου. Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, εξετάζεται αν το κτίσμα, εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Προστατευόμενο δε στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά για την Ακρόπολη των Αθηνών, επισημάνθηκε ότι, εν όψει της σημασίας των μνημείων της (Παρθενώνας, Προπύλαια, Ναός Απτέρου Νίκης, Ερέχθειο) για τον κλασικό πολιτισμό, έχει τύχει ειδικής κρατικής προστασίας, περιλαμβάνεται δε στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης